Пурпурна боја

Пурпурната боја е нијанса што се добива со мешање на црвената и сината боја. Таа е секундарна боја бидејќи ја сочинуваат две бои (сина и црвена).

Пурпурна
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#800080
sRGB1    (r, g, b)(128, 0, 128)
CMYK2   (c, m, y, k)(0, 0, 255, 0)
HSV       (h, s, v)(300°, 100%, 50%)
Извор[се бара извор]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Во теоријата на боите, пурпурната е дефинирана како која било не-спектрална боја помеѓу виолетовата и црвената (со исклучок на самите виолетова и црвена боја)[1]. Според истата теорија, спектралните бои виолетова и индиго не се пурпурни, но сепак во секојдневната употреба тие се сметаат за такви бидејќи се наоѓаат помеѓу црвената и сината.

Во уметноста, пурпурната боја на тркалото на боите се наоѓа помеѓу магента и виолетова и нивните нијанси.

Во човечката психологија на боите, пурпурната боја се поврзува со кралските семејства и благородништвото (што произлегува уште од античко време, кога кралскaтa виолетовa боја (Тyrian purple) била дозволена само за елитите).


НаводиУреди

  1. P. U.P. A Gilbert and Willy Haeberli (2008). Physics in the Arts. Academic Press. ISBN 0123741505. http://books.google.com/books?id=qSRqXvZ67lQC&pg=PA112&dq=purple+violet+spectral+non-spectral&lr=&as_brr=3&ei=zAToSJbqD4ScswPputXqBg&sig=ACfU3U3eNPczxziwystPuiqLUjNSo-hsHg.