Виолетовабоја која создава со мешање на црвена и сина. Исто така за виолетова се употребува и терминот лила[2][3]. Брановата должина на бојата во спектарот е 380-435 нм[4]. Виолетови се цветовите на некои цвекиња како љубичицата, темјанушката итн.

Виолетова
Спектрални координати
Бран. долж.380–435 нм
Честота790–690 ТХц
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#8000FF
sRGB1    (r, g, b)(128, 0, 255)
CMYK2   (c, m, y, k)(50, 100, 0, 0)
HSV       (h, s, v)(270°, 100%, 100%)
ИзворW3C[1]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Наводи

уреди
  1. Çelik, Tantek; Lilley, Chris, уред. (18 January 2022). „CSS Color Module Level 3“. W3C. w3.org. Посетено на 10 September 2022.
  2. „violet, n.1“. OED Online. Oxford University Press. Посетено на 2020-04-06.
  3. „Violet“. Webster's Third New International Dictionary, Unabridged. Посетено на 2020-04-06.
  4. Georgia State University Department of Physics and Astronomy. „Spectral Colors“. HyperPhysics site. Посетено на 20 October 2017.