Пелагониски регион

Пелагонискиот регион е еден од осумте статистички региони на Македонија. Овој регион се наоѓа во југозападниот дел на Македонија, се граничи со Грција и Албанија и внатрешно со југозападниот и вардарскиот регион. Главен центар на регионот е градот Битола. Наречен е по областа Пелагонија.

Пелагониски плански регион
Регион
Logo of Pelagonia Region.svg
Грб
Потекло на името: Името потекнува од името на котлината Пелагонија.
Земја Македонија Македонија
Површина 4.717 км²
Население 238,136 (2002)
Основано 2009
Часовен појас UTC +1
Повикувачки бр. 047
Oпштини 9
Седиште Битола
Раководител Гого Видимче
Контакт 047/ 232-800
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Портал: Официјално мрежно место

ОпштиниУреди

 
Карта на општините.

Пелагонискиот регион опфаќа 9 општини, и тоа:

Општина HASC[1] Центар на општината Површина
(km2)[2]
Население
(2002)
  Битола MK.TL Битола 790 95 385
  Демир Хисар MK.DM Демир Хисар 480 9 497
  Кривогаштани MK.KG Кривогаштани 88 6 150
  Крушево MK.KS Крушево 190 9 684
  Могила MK.MG Могила 255 6 710
  Прилеп MK.PP Прилеп 1 198 76 768
  Ресен MK.RE Ресен 549 16 825
  Новаци MK.NV Новаци 755 3 549
  Долнени MK.DE Долнени 418 13 568

ДемографијаУреди

 
Демографска карта на регионот.

НаселениеУреди

Моменталниот број на населението на пелагонискиот регион е 221.019 жители, или 11% од вкупното население на Македонија.

Попис Население Промена
1994 214.709 н/п
2002 238.136 +10.91%

Најголеми населени местаУреди

Најголеми населени места во пелагонискиот регион се:

Ранг Место Население
1 Битола 74.550
2 Прилеп 66.246
3 Ресен 8.748
4 Крушево 5.507
5 Буково 3.494
6 Демир Хисар 2.593
7 Дебреште 2.424
8 Кривогаштани 1.870
9 Лажани 1.864
10 Црнилиште 1.765

Етнички групиУреди

Најголема етничка група во пелагонискиот регион се Македонците, но живеат и:

Број %
Вкупно 238.136 100
Македонци 204.471 85,9
Албанци 11.634 4,9
Роми 7.230 3,0
Турци 7.150 3,0
Бошњаци 2.380 1,0
Власи 2.307 1,0
Срби 713 0,3
други 2.251 1,0

ПоврзаноУреди