Павле Игновски

Павле Игновски - Секула (роден во 2 ноември 1921 година во Крајници, Велешко - починал на 18 декември 2002 година во Скопје) — македонски партизан, учесник во работничкото и комунистичкото движење и во НОБ, носител на Партизанска споменица 1941.[1]

Павле Игновски
Роден 2 ноември 1921
Крајници, Велешко, Кралство Југославија
Починал 18 декември 2002
Скопје, Македонија
Националност Македонец
Занимање партизан

ЖивотописУреди

Во текот на 1942 и 1943 бил борец на Велешкиот народноослободителен партизански одред „Пере Тошев“, Велешкиот партизански одред „Димитар Влахов”, Тиквешкиот народно-ослободителен партизански одред „Добри Даскалов“ , на баталјонот „Страшо Пинџур” и на Вториот баталјон на Третата Оперативна Зона , а во 1944 година и борец на Втората, Петтата, Седмата и Деветтата македонска ударна бригада, каде што заземал функции од командир на чета до командант на бригада[2]. По војната бил пратеник во Собранието на СРМ во повеќе мандати.

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Игновски“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. стр. 592. Text "series " ignored (help)
  2. Весник Офицер, бр. 6, 2001, стр. 7