Деветта македонска ударна бригада

Деветта македонска ударна бригада била формирана на 22 август 1944 година во с. Шешково, Кавадаречко. Била формирана од 450 борци од Тиквешијата, од три пешадиски и еден следечки баталјон, и делувала во составот на 41 дивизија до 3 ноември 1944 година.

Деветта македонска ударна бригада
Споменикот за формирањето на Деветтата македонска ударна бригада во с.Шешково
Активна22 август 1944 – 6 ноември 1944
БиткиЗавршни операции за ослободување на Македонија
Команданти
Истакнати
команданти
Најдо Стаменин - Орлов,
Димитар Гулевски - Гулас

Наскоро нејзиниот боречки состав нараснал на 2.110 борци (1 октомври). Дејствувала главно во Тиквешијата и на комуникацијата Гевгелија-Велес, зела учество во борбите за ослободување на Прилеп (29 октомври - 2 ноември), Кичево и Гостивар. На 6 ноември 1944 година, по ослободувањето на Битола, бригадата влегла во состав на 49 дивизија.[1]

Операции

уреди

Во завршните операции за конечно ослободување на Македонија се истакнува во борбите:

Команден состав

уреди

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. д-р Марјан Димитријевски „Македонската војска 1944-1945“, Скопје, ИНИ, 1999 г., стр. 113
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Hronologija oslobodilacke borbe naroda Jugoslavije 1944-1945, izd. VII, Beograd, 1964
  3. д-р Марјан Димитријевски „Македонската војска 1944-1945“, Скопје, ИНИ, 1999 г., стр. 112