Нејски мировен договор

(Пренасочено од Нејскиот договор)

Нејски мировен договор — договор потишан на 27 ноември 1919 година во Неј на Сена во близина на Париз[1][2], помеѓу земјите победнички во Првата светска војна и Бугарија како претставник на поразените. Договорот стапил во сила на 9 септември 1920 година. Договорот и наложил на Бугарија да отстапи различни територии како поразена страна.

Нејски договор
{{{image_alt}}}
Бугарија по Нејскиот договор
Потпишан27 ноември 1919
МестоНеј на Сена, Франција
УсловРатификација од Бугарија и четирите најголеми Сојузнички сили.
ПотписнициБугарија Бугарија
Франција Франција
 Грција
 Италија
 Јапонија
Романија Романија
 Кралство Србија
 Обединето Кралство
 САД
ЧуварВлада на Франција
Јазицифранцуски (примарен), англиски, италијански

Така, според договорот, Бугарија требало:

Церемонијата на потпишување била одржана во Градското собрание на градот[3].

Во Бугарија, резултатите од договорот се популарно познати како Втора национална катастрофа. Подоцна Бугарија ја вратила Јужна Добруја како резултат на договорот од Крајова.

Наводи

уреди
  1. „Treaty between the Principal Allied and Associated Powers and Bulgaria and Protocol, signed at Neuilly-sur-Seine at November 27, 1919“, Peace Treaties, Various Treaties and Agreements between the Allied and Associated Powers and Serb-Croat-Slovene State, Roumania, Bulgaria, Hungary and Turkey, together with some other agreements signed by the Peace Conference at Paris and Saint-Germain-En-Laye, presented by Mr. Lodge, April 25, 1921, Washington, Government Printing Office: 67th Congress, 1st Session, Senate, Document No. 7, 1921, стр. 47–162, Посетено на 2013-01-02
  2. Treaty of Peace between the Allied and Associated Powers and Bulgaria,and Protocol, Neuilly-sur-Seine, November 27, 1919, printed by the order of Parliament, Ottawa: J. de Labroquerie Taché, printer to the King's Most Excellent Majesty, 1920, Посетено на 2013-01-03
  3. Neuilly-sur-Seine official site Архивирано на 12 декември 2007 г. (in French)