Централни Сили — земјите кои се спротиствиле на Сојузниците во Првата светска војна. Членови на Централните сили биле Германија, Австроунгарија, Бугарија и Отоманското Царство. Централните сили биле поразени во Првата светска војна. Потеклото на Силите водел од сојузот на Германија и Австрија во 1879 година. Отоманското Царство и Бугарија не се придружиле на сојузот сè до почетокот на Првата светска војна, иако Отоманското Царство имала тесни односи со Германија и Австроунгарија во 20 век.

Централни Сили
Mittelmächte  (германски)
Központi hatalmak  (унгарски)
İttifak Devletleri  (турски)
Централни сили (бугарски)
Воен сојуз
1914 – 1918
Местоположба на Централни Сили
Главен град
Државно уредување Воен сојуз
Историски период Прва светска војна
 -  Двоен сојуз
(Германија / Австроунгарија)
7 октомври 1879
 -  Основана 28 јуни 1914
 -  Османлиско-германски сојуз 2 август 1914
 -  Бугарско-германски сојуз
  • 6 септември 1915 (secret)
  • 14 октомври 1915 (public)
 -  Распаѓање 11 ноември 1918