Втора Полска Република

република во периодот 1918-1939

Втора Полска Република (полски: II Rzeczpospolita Polska) - историска полска држава во Средна Европа во меѓувоениот период. Постоела од 11 ноември 1918 година до 6 октомври 1939 година (капитулација во Инвазија на Полска (1939)), сепак имала влада во егзил до 6 јули 1945 година. По Втората светска војна станела сателитска држава на СССР (Народна Република Полска).

Rzeczpospolita Polska
II Rzeczpospolita
Република Полска
Втора Република
1918–1945
Coat of arms of Rzeczpospolita Polska
Coat of arms
Химна: Домбровска мазурка
Mazurek Dąbrowskiego
Полска во 1930г.
Полска во 1930г.
Главен градВаршава
Говорени јазициполски, германски, украински, белоруски, литвански
УредувањеAвторитаризам
Претседател 
• 1918–1922
Јосеф Пилсудзки (прв)
• 1939-1945
Владислав Рачкиевич (последен)
Премиер 
• 1918
Јендржеј Морашевски (прв)
• 1944
Томаш Арцишевски (последен)
LegislatureСејм
• државен совет
Сејм
Историски периодмеѓувоен период
• Основана
11 ноември 1918
1 септември 1939
• Враќање на меѓународното признавање
6 јули 1945
• Престанала да постои
6 јули 1945
Површина
1939389.720 km2 (150,470 sq mi)
Население
• 1939
34.849.000
ВалутаПолска марка (1918-1924)
Полска злота (1924-1939)
Претходници
Наследници
Германско Царство
Руско Царство
Австроунгарија
Народна Република Полска
Денес дел од Полска
 Белорусија
 Украина
 Литванија