Негуш (општина)

Општина Негуш
Δήμος Νάουσας
Dimos Naoussas - Central Macedonia.svg
Општина Негуш
на картата на областа Централна Македонија
Naoussa, Greece central square.jpg
Центарот на Негуш.
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Иматија
Гео. област: Сланица
Население: 34 451 (2001)
Седиште: Негуш
Нас. места: 23
Пошт. бр.: 592 00
Пов. бр.: 23320-2
Портал: naoussa.gr

Негуш (грчки: Δήμος Νάουσας, Димос Наусас) — општина во централниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Административен центар е истоимениот град Негуш.

Населени местаУреди

Општината Негуш е создадена на 1 јануари 2011 г. со спојување на три стари општини: Негуш, Антемија и Иринуполи.[1]

Напомена: Називите на општините „Антемија“ и „Иринуполи“ се произволно дадени грчки називи што не се однесуваат на ниедно постоечко место.

Општинска единица АнтемијаУреди

Според пописот од 2001 г., општината Антемија (Δήμος Ανθεμίων) со седиште во село Копаново (Копанос) има 8 147 жители (2001) и опфаќа 7 села во областа Сланица:

 
Поранешната општина Антемија на картата на некогашниот округ Иматија
 • Општински оддел Копаново
 • село Копаново (Κοπανός, Копанос) (2 144 жители)
 • Општински оддел Голишани
 • село Голишани (Λευκάδια, Левкадија) (967 жители)
 • Општински оддел Долно Копаново
 • Општински оддел Миноштица
 • Општински оддел Пископија
 • Општински оддел Цармариново (1 230 жители)
 • село Цармариново (или Црно Мариново; Μαρίνα, Марина) (1 076 жители)
 • село Фетица (Πολλά Νερά, Пола Нера) (154 жители)

Општинска единица НегушУреди

Според пописот од 2001 г., општината Негуш има 22 288 жители (2001) и го опфаќа градот Негуш, 9 села и еден туристички центар во областа Сланица:

 
Поранешната општина Негуш на картата на некогашниот округ Иматија
 • Општински оддел Негуш (20 176 жители)
 • град Негуш (Νάουσα, Науса) (19 870 жители)
 • Станица Негуш (Σταθμός Νάουσας, Статмос Наусас) (81 жител)
 • село Горно Шел (Άνω Σέλι, Ано Сели) (40 жители)
 • село Гимново (Νέα Στράντζα или Ροδακινέα, Неја Странѕа или Родакинеја) (24 жители) новосоздадено
 • туристички центар Свети Никола (Άγιος Νικόλαος, Агиос Николаос) (161 жител) новосоздадено
 • Општински оддел Аркудохор
 • Општински оддел Голема Река (593 жители)
 • село Голема Река (Ροδοχώρι или Μέγα Ρέμα, Родохори или Мега Рема) (578 жители)
 • село Држилово (Μεταμόρφωση, Метаморфоси) (7 жители)
 • село Куцуфљани (Άγιος Παύλος, Агиос Павлос) (8 жители)
 • Општински оддел Јанаково
 • село Јанаково (Γιαννακοχώρι, Јанакохори) (410 жители)
 • Општински оддел Хоропан
 • село Хоропан (Στενήμαχος, Стенимахос) (777 жители)

Општинска единица ИринуполиУреди

Според пописот од 2001 г., општината Иринуполи (Δήμος Ειρηνούπολης) со седиште во село Берска Вештица (Ангелохори) има 4 006 жители (2001) и опфаќа 5 села во областа Сланица:

 
Поранешната општина Иринуполи на картата на некогашниот округ Иматија
 • Општински оддел Берска Вештица
 • Општински оддел Воденска Вештица
 • Општински оддел Горно Жервохор (1 415 жители)
 • село Горно Жервохор (или Горно Червор; Άνω Ζερβοχώρι, Ано Зервохори) (666 жители)
 • село Жервохор (или Червор; Παλαιό Ζερβοχώρι, Палео Зервохори) (369 жители)
 • село Ново Село (Αρχάγγελος, Архангелос) (380 жители)

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-07-05. Посетено на 2010-07-05.

Надворешни врскиУреди