Натаниел Хоторн

Натаниел Хоторн (англ. Nathaniel Hawthorne; 4 јули 1804 - 19 мај 1864) — американски романописец и раскажувач.

Натаниел Хоторн
Nathaniel Hawthorne
Nathaniel Hawthorne old.jpg
Натаниел Хоторн во 1860-те
Занимање писател, раскажувач
Книжевно движење романтизам

Роден е во 1804 г. во Салем, Масачусетс како „Натаниел Хаторн“ (Nathaniel Hathorne), кое потоа го променил. Хоторн завршил со образование во 1825 година. Хоторн подоцна ја објавил својата прва книга во 1828. Подоцна тој објавил и уште неколку раскази што ги вметнал во колекцијата на раскази „Двапати прекажани приказни“. Во своите дела, Хоторн се инспирирал од пуританизмот и од локалниот живот во САД.

Содржина

Избрани делаУреди

РоманиУреди

  • Septimius Felton; or, the Elixir of Life (1872)
  • Doctor Grimshawe's Secret (1882)

Збирки расказиУреди

  • Големото камено лице и други приказни од Белата Планина (1889)
  • The Celestial Railroad and Other Short Stories

Дејвид Сван (1858)

Избрани расказиУреди