Бродови — без разлика дали танкери или едноставни вдлабнати кануа, отсекогаш имале голема улога во превозот на луѓе и стока. Повеќе од илјада години трговијата се одвива со помош на бродовите.

Италијанскиот брод Америго Веспучи во пристаништето Њујорк, 1976

Историја уреди

-Околу 3500 година п.н.е. Египќаните започнуваат да прават бродови користејќи папирус.
- Околу 2450 година п.н.е. Египќаните започнуваат да прават бродови од дрвени даски и нив ги управувале околу 30 веслачи.
- Меѓу 500 и 323 година п.н.е. - доба на триери (стар хеленски воен брод кој се движи со помош на весла и кој има статуа од бронзен овен на предната страна со чија помош ги уништува непријателските бродови).
- 400-1200 година п.н.е. викинските дракари владеат со европските мориња.
- 1000 година Викинзите стигнуваат до копното на Северна Америка.
- Околу 1240 година започнува да се користи средно кормило.
- 1486 Бартоломео Дијас се обидува да ја заобиколи Африка и да пронајде нов поморски пат до Индија. Не успева во тоа и стигнува само до ’ртот Добра Надеж.
- 1492 година Кристофер Колумбо обидувајќи се да најде нов поморски пат до Индија стигнува до Средна Америка. Мислејќи дека стигнал до Индија домородците ги нарекува Индијанци.
- 1492 година Васко де Гама наоѓа нов поморски пат до Индија.
- 1501 - 1502 Америго Веспучи докажува дека континентот што го пронашол Колумбо е нов континент и според него го нарекуваат Америка.
- 1519 - 1522 Фернандо Магелан го обиколува светот по морски пат.
- 1700 година - појава на бродови со кормило.
- 1850 - 1959 златна доба на клипери (брзи едреници).
- 1968 - 1969 прво едрење околу светот.

Видови бродови уреди


Патнички
- Линиски брод
- Траект
- Хидроглисер
- Брод со точак на крмата
- Лебдилица


Трговски


- Танкер
- Контењерски брод
- Клипер
- Трампер


Спортски и рекреациони


- Тркачки чамец
- Глисер
- Парен чамец
- Млазен скутер
- Чамец со весла
- Кајак
- Сплав


Рибарски


Воени


- Носач на авиони
- Крстарица
- Разурнувач
- Фрегата
- Миноловец


Специјални


- Полициски чамец
- Пловен багер
- Спасувачки чамец
- Метеоролошки чамец
- Светилник
- Кршач на ледови
- Подморница

Бродоломи и несреќи уреди


- 1588 година - Шпанската Армада
- 1872 година - Мари Целеста
- 1912 година - Титаник
- 1915 година - Луситања
- 1963 година - Дона Паз
- 1972 година - Квин Елизабет
- 1978 година - Амоко Кадис

Бродот како тема во уметноста и во популарната култура уреди

 
Бродови во охридското пристаниште

Бродот како тема во книжевноста уреди

Бродот како тема во музиката уреди

 • „Параходот ми пристигна“ — македонска народна песна.[11]
 • „Пинта, Нина, Санта Марија (Кон вечноста)“ (англиски: Pinta, Nina, Santa Maria (Into Eternity)) — композиција на грчкиот музичар Вангелис од 1981 година.[12]
 • „Кога пристига бродот“ (англиски: When The Ship Comes In) — песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1964 година.[13]
 • „Кристален брод“ (англиски: The Crystal Ship) - песна на американската рок-група Дорс (The Doors) од 1967 година.[14]
 • „Брод на будалите“ (англиски: Ship Of Fools) - песна на Дорс од 1970 година.[15]
 • „Дрвени бродови“ (англиски: Wooden Ships) - песна на американската фолк-рок група Крозби, Стилс и Неш (Crosby, Stills & Nash) од 1969 година.[16]
 • „Брод на будалите“ (англиски: Ship Of Fools) - песна на американскиот рок-музичар Џон Кејл (John Cale) од 1974 година.[17]
 • „Брод на слободата“ (англиски: Liberty Ship) — песна на британската рок-група The La's од 1990 година.[18]
 • „Брод на смртта“ (англиски: Death Ship) - песна на австралиската рок-група Худу Гурус (Hoodoo Gurus) од 1984 година.[19]

Наводи уреди

 1. Николина Андова, Влезот е од другата страна, Темплум, Скопје, 2013.
 2. Дозгулпмус, Тритонус, Темплум, Скопје, 2008.
 3. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990, стр. 62.
 4. Milica Nikolić, „Veliki maštar Aleksandar Grin“, во: Aleksandar Grin, Pacolovac. Beograd: Rad, 1979, стр. 154.
 5. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 80.
 6. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 35-36.
 7. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 124.
 8. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 52-56.
 9. Стојан Тарапуза, Сон на тркала, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2015, стр. 56-57.
 10. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 149-150.
 11. Macedonian Folklore Classics, Nikola Badev. Macedonian Radio and Television, MP 41020.
 12. Discogs, Vangelis ‎– 1492 – Conquest Of Paradise (Music From The Original Soundtrack) (пристапено на 24.5.2021)
 13. DISCOGS, Bob Dylan – The Times They Are A-Changin' (пристапено на 7.7.2023)
 14. YouTube, The Doors/First Album-1967 (пристапено на 24.12.2017)
 15. Discogs, Nhe Doors ‎– Morrison Hotel (пристапено на 9.8.2020)
 16. Crosby, Stills & Nash ‎– Crosby, Stills & Nash (пристапено на 23.1.2017)
 17. YouTube, John Cale - Ship Of Fools (пристапено на 14.2.2018)
 18. The La's – The La's (пристапено на 30.3.2023)
 19. YouTube, Hoodoo Gurus (1984) Stoneage Romeos (пристапено на 15.12.2017)