Награди Златен глобус

Златен глобус (англиски: The Golden Globe) е американска филмска награда која се доделува за филмови ( а од 1970те и за серии )и после Оскарот е втора најважна награда во САД. Основана е во 1943 година а ја составува жири од странски новинари.

Категоријата за филм е поделена на два дела: еден за најдобар филм и најдобар анимиран филм, глумица и глумец во комедија и мјузикл и трет за драма. Другите категории, како што се режија, сценарио и спореден глумец и глумица се поделени заеднички.

Список на наградени филмови уреди

2000 уреди

2010[1]
Драма: Друштвената мрежа
Мјузикл или комедија: Децата се добро
Анимиран филм: Приказна за играчки 3
2009[2]
Драма: Аватар
Мјузикл или комедија: Мамурлук
Анимиран филм: Горе
2008[3]
Драма: Милионер од гетото
Мјузикл или комедија: Вики Кристина Барселона
Анимиран филм: Воли
2007[4]
Драма: Покајување
Мјузикл или комедија: Свини Тод
Анимиран филм: Рататоил
2006[5]
Драма: Вавилон
Мјузикл или комедија: Девојки од соништата
Анимиран филм: Коли
2005[6]
Драма: Планината Броукбек
Мјузикл или комедија: Преку работ
2004[7]
Драма: Авијатичарот
Мјузикл или комедија: Странпатишта
2003[8]
Драма: Господарот на прстените: Враќањето на кралот
Мјузикл или комедија: Изгубени во преводот
2002[9]
Драма: Часови
Мјузикл или комедија: Чикаго
2001[10]
Драма: Прекрасен ум
Мјузикл или комедија: Мулен Руж
2000[11]
Драма: Гладијатор
Мјузикл или комедија: Скоро познати

Наводи уреди

 1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2011-05-09. Посетено на 2011-02-24.
 2. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2012-10-15. Посетено на 2011-02-24.
 3. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2010-12-29. Посетено на 2011-02-24.
 4. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2010-12-29. Посетено на 2011-02-24.
 5. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2011-03-18. Посетено на 2011-02-24.
 6. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2012-10-12. Посетено на 2011-02-24.
 7. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2010-12-29. Посетено на 2011-02-24.
 8. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2011-08-08. Посетено на 2011-02-24.
 9. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2010-05-23. Посетено на 2011-02-24.
 10. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2011-05-09. Посетено на 2011-02-24.
 11. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2010-12-29. Посетено на 2011-02-24.