Македонски парламентарни избори (1994)

Парламентарните избори 1994 година се првите парламентарни избори кои се одржаа по стекнувањето независност на Република Македонија. Се одржаа истовремено со првите непосредни претседателски избори на 16 и 30 октомври 1994 година. Победа извојува коалицијата Сојуз за Македонија предводена од СДСМ. Опозицијата, ВМРО ДПМНЕ и Демократската партија го бојкотираа вториот круг на изборите и тврдеа дека имаше сериозни нарушувања во изборниот процес.

Македонски парламентарни избори, 1994
Македонија
1990 ←
16 и 30 октомври 1994 → 1998

120 мандати во Собранието
  Прва партија Втора партија Трета партија
 
Партија СДСМ (коалиција Сојуз за Македонија) ВМРО-ДПМНЕ ДП
Последни избори 31 мандат 38 мандати -
Освоени места 87 0 0
Промена во местата 56 38 0
Добиени гласови 291.695 (прв круг)
329.700 (втор круг)
141,494 (прв круг)
бојкотиран (втор круг)
108,872 (прв круг)
бојкотиран (втор круг)
Удел 29,5% (прв круг)
53,5% (втор круг)
14.3% (прв круг)
бојкотиран (втор круг)
11% (прв круг)
бојкотиран (втор круг)

  Четврта партија Петта партија
 
Партија ПДП НДМ
Последни избори 17 1
Освоени места 10 4
Промена во местата 7 3
Добиени гласови 87,103 (прв круг)
93,407 (втор круг)
29,361 (прв круг)
25,007 (втор круг)
Удел 8.8% (прв круг)
15.2% (втор круг)
3.0% (прв круг)
4.1% (втор круг)


Премиер пред изборите

Никола Кљусев
експертска влада

Избран за Премиер

Бранко Црвенковски
СДСМ

Исто како и на парламентарните избори во 1990 година мандатите се распределуваа според мнозинскиот изборен систем. Гласачкиот одзив при првиот круг беше 77,7%, а при вториот – 57,5%.[1] На изборите учествуваа 38 политички партии и 283 независни кандидати.

Според резултатите од првиот круг коалицијата Сојуз за Македонија во која учествуваа Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, Либералната партија и Социјалистичката партија на Македонија имаше значителна предност пред водечките опозициски партии ВМРО ДПМНЕ и Демократската партија. Сојузот за Македонија освои 32,6% од гласовите, ВМРО ДПМНЕ – 14,3%, а Демократската партија – 11,0%.

Опозициските партии веднаш изразија сомнение во регуларноста на првиот круг и решија да го бојкотираат вториот круг. Поради овој бојкот, кандидатите на Сојузот за Македонија во вториот круг успеаја во голем број да бидат избрани за пратеници.

Резултати

уреди
Партија Прв круг Втор круг Број на мандати +/–
Број на гласови % Број на гласови %
Коалиција „Сојуз за Македонија“ предводена од СДСМ 291,695 29.5 329,700 53.5 87
ВМРО-ДПМНЕ 141,494 14.3 0 –38
Демократска партија 108,872 11.0 0 нова
Партија за демократски просперитет во Македонија 87,103 8.8 93,407 15.2 10 –7
Народна демократска партија 29,361 3.0 25,007 4.1 4 +3
Демократска партија на Македонија 20,243 2.1 3,991 0,4 1 нова
Либерална партија на Македонија 15,086 1.5 21,362 3.5 5
Работничка партија 15,416 1.6 0
Демократска партија на Турците на Македонија 14,423 1.5 6,434 0.7 0
Социјалдемократска партија на Македонија 12,055 1.2 2,254 0.4 1 +1
Движење за семакедонска акција (МААК) 11,479 1.2 2.013 0,2 0
ВМРО-Демократска партија 9,742 1.0 458 0.0 0
Сојуз на комунистите на Македонија 7,610 0.8 0
ВМРО-Македонски национален демократски сојуз 7,167 0.7 1.191 0.1 0
Партија за демократска акција - Исламски пат 6,912 0.7 2.155 0.2 0
Социјалистичка партија на Македонија 6,612 0.7 5,632 0.9 1
Партија за целосна еманципација на Ромите 6,530 0.7 4,447 0.7 1 0
Работничка партија на Македонија 5,435 0.6 0
Демократска партија на Србите во Македонија 5,290 0,5 4,003 0.4 0
Комунистичка партија на Македонија 5,161 0.5 0
ВМРО-Татковинска партија 5,133 0.5 0
Демократски сојуз - Партија на земјоделците на Македонија 5,089 0.5 681 0.1 0
Социјалдемократски сојуз на Македонија 4,182 0.4 4,635 0.8 1
Демохристијанска партија 4,019 0.4 0
Социјалдемократски сојуз на Македонија
Либерална партија на Македонија
3,945 0.4 5,674 0.9 1
Демократска партија на Турците на Македонија
Партија за демократска акција - Исламски пат
3,467 0.4 4,681 0.8 1 нова
Други партии 19,109 1.9 67,487 1.0 0
Независни кандидати 136,511 13.8 95,418 15.5 7 +4
Неважечки ливчиња 54,330 26,580 3.8
Вкупно 1,043,453 100 707,210 100 120 0
Број на гласачи запишани на избирачи список[2] 1,487,367 70.2 1,293,330 54.7
Извор: Nohlen & Stöver; Blagoja Nineski (2001) "Izborite, mediumite i partiite vo Makedonija 1990-2000", p. 190-191

Наводи

уреди
  1. Државна изборна комисија „Извештај за спроведените избори за пратеници во Собранието на Република Македонија“, 1994, 5 и 9 стр. Архивирано на 18 мај 2020 г., Службен весник на РМ, бр. 60/1994, 3-13 стр.
  2. Додатни 126.638 гласачи од првиот круг и 70.431 од вториот круг, кои не биле регистрирани, но гласале со лична карта

Надворешни врски

уреди