Партија за демократска акција - Исламски пат

Партија за демократска акција - Исламски пат (ПДА-ИП) — поранешна македонска политичка партија.

Партија за демократска акција - Исламски пат
Основана1994
ШтабСкопје
Меѓународна припадностнема
Европска припадностнема
Политика на Република Македонија
Политички партии
Избори

Историја уреди

Партијата била создадена како резултат на панисламска поделба во Партијата за демократска акција[1] На парламентарните избори во 1994 година, учествувала сама и во коалиција со Демократската партија на Турците на Македонија.[2] Партијата не успеала да освои пратенички мандат со сопствената кандидатска листа, но коалицијата во која учествувала освоила едно пратеничко место (Ќенан Хасипи).[3]

По изборите во 1994, партијата не учествувала на ниедни понатамошни избори..[4]

Наводи уреди

  1. Xavier Bougarel (1999) "Islam and politics in the post-communist Balkans Socrates Kokkalis Student Workshop: New Approaches to Southeast Europe
  2. Nohlen, D & Stöver, P (2010) Elections in Europe: A data handbook, p1284 ISBN 978-3-8329-5609-7
  3. Democratic Party of Turks and the Party for Democratic Action - Islamic Path: 1994-1998 Sobranie
  4. Nohlen & Stöver, p1281