Демократска партија на Македонија

Да не се поистоветува со Демократска партија

Демократска партија на Македонија (ДПМ) — поранешна политичка партија од Република Македонија.

Демократска партија на Македонија
ДПМ
Идеологијадемократија
Политика на Република Македонија
Политички партии
Избори

Историја

уреди

Партијата за првпат учествувала на парламентарните избори во 1994 каде што добила 1,5% од вкупниот број на гласови во првиот, односно 1% во вториот круг. На овие избори партијата освоила едно пратеничко место[1] (Томислав Стојановски).[2] На парламентарните избори во 1998 година партијата настапила во коалиција со Либерално-демократската партија. Коалицијата освоила четири пратенички места, сите припаднале на ЛДП.[1]

Партијата самостојно учествувала на следните парламентарни избори во 2002, но освоила 0,2% од гласовите без пратеничко место. По овие избори партијата не учествувала во ниеден нареден изборен циклус.[3]

Наводи

уреди