Македонски претседателски избори (1994)

Македонски претседателски избори (1994) — први претседателски избори во Република Македонија, кои биле одржани на 16 октомври 1994, истовремено со Парламентарните избори. На изборите учествувале два кандидати, а победил Киро Глигоров, кандидат на коалицијата предводена од СДСМ, во првиот круг.

Македонски претседателски избори, 1994
Македонија
16 октомври 1994 → 1999

 
Кандидат Киро Глигоров Љубиша Георгиевски
Партија СДСМ ВМРО-ДПМНЕ
Добиени гласови 715.087 197.109
Удел 78.4% 21,6%

Избран за претседател

Киро Глигоров

Резултати уреди

Кандидат Партија Број на гласови %
Киро Глигоров Сојуз за Македонија 715.087 78,4
Љубиша Георгиевски ВМРО-ДПМНЕ 197.109 21,6
Неважечки ливчиња 130.810
Вкупно 1.053.761 100
Регистрирани избирачи/излезност 1.360.729 77,4
Извор: ДИК[мртва врска]