Луј XVIII
Крал на Франција и Навара
Луј XVIII
На престолДе јуре 8 јуни 1795 - 16 септември 1824
Де факто 6 април 1815 - 20 април 1815
и од 8 јули 1815 - 16 септември 1824
ПретходникДе факто Наполеон II
Де јуре Луј XVII
НаследникДе јуре Шарл X
Почивалиште
Полно име
Луј Станислас Хавиер
ДинастијаБурбони
ТаткоЛуј Фердинанд, дофин на Франција
МајкаМарија Жозефа Саксонска

Луј XVIII (роден на 17 ноември 1755 во дворецот Версај - починал на 16 септември 1824 во Париз), бил крал на Франција од Бурбонската династија и крал на Навара. Тој бил брат на кралот Луј XVI. Долго време живеел во емиграција. По Наполеон, се обидел да го врати феудализмот и апсолутизмот во Франција, но целосно не успеал.


Претходник
Луј XVIII
Крал на Франција
(де јуре)

1795-1814
Наследник
Реставрација на Бурбоните
Претходник
Наполеон I
Крал на Франција
1814-1815
Наследник
Наполеон I
Претходник
Враќањето на Наполеон I
Крал на Франција
(де јуре)

1815
Наследник
Наполеон I
Претходник
Наполеон I
Крал на Франција
1815-1824
Наследник
Шарл X