Лилјана Поповска

Политичар од Македонија

Лилјана Поповска (24 мај 1956 во Прилеп) — македонска политичарка и поранешна претседателка на партијата ДОМ.[1]

Лилјана Поповска
Родена 24 мај 1956
Прилеп
Националност Македонка
Занимање политичарка,
хемиски инженер технолог
Татко
Родители Блаже Ристовски
Поранешна партијаЛДП
Сегашна партијаДОМ

Образование

уреди

Лилјана Поповска има дипломирано на Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје (органска хемија), каде што се има стекнато и со титулата магистер по технички науки[1]. Покрај македонски, зборува и англиски и словенечки јазик.

Работно искуство

уреди
  • 1982 - 1993 во фабриката Алкалоид (во Институтот за истражување и развој и во Секторот за маркетинг);
  • 1993 - 1998 во приватна фирма;
  • 1999 - 2002 советник на Градоначалникот на Град Скопје за планирање и развој.

Политичко искуство

уреди

Други ангажмани

уреди
  • активист во женското движење и координатор на Македонското женско лоби (застапник за повеќе жени во политиката и во јавниот живот, како и за подобрување на положбата на жената во општеството);
  • член на Советодавниот одбор на работната група за полова рамноправност на Пактот за стабилност за Југоисточна Европа;
  • член на советодавниот одбор на Врска Диверсити (регионален проект за подобрување на меѓуетничката соработка);
  • застапник за јакнење на цивилниот сектор преку соработката со невладини организации (хендикепирани лица, зависници од дрога, стари лица, талентирани лица, заштита на животна средина и др.)
  • соработка со меѓународни организации и институции на полето на јакнење на мирот и меѓуетничката толеранција, како и на економскиот развој.

Награди

уреди

Лилјана Поповска е добитник на републичка награда за иноваторство и на две награди за технички унапредувања во „Алкалоид“, како и на признанија и благодарници за соработка од повеќе невладини организации.

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2011-09-14. Посетено на 2013-03-01.

Надворешни врски

уреди