Список на холандски монарси

(Пренасочено од Крал на Холандија)

Ова е список на монарси на Холандија (хол. Koningen der Nederlanden) од основањето на холандската монархија (1815) па сè до денес. Сите кралеви и кралици се припадници на Оранската династија (Орање-Насау).

Оранска династија Уреди

Монарх Име На власт Траење Роден(а) Починал(а)
Од До
  Вилхелм I 15 март 1815 7 октомври 1840 &1000000000000002500000025 години и &10000000000000206000000206 дена 24 август 1772(1772-08-24) 12 декември 1843(1843-12-12) (возр. 71)
  Вилхелм II 7 октомври 1840 17 март 1849 &100000000000000080000008 години и &10000000000000161000000161 дена 6 декември 1792(1792-12-06) 17 март 1849(1849-03-17) (возр. 56)
  Вилхелм III 17 март 1849 23 ноември 1890 &1000000000000004100000041 години и &10000000000000251000000251 дена 17 февруари 1817(1817-02-17) 23 ноември 1890(1890-11-23) (возр. 73)
  Вилхелмина 23 ноември 1890 4 септември 1948 &1000000000000005700000057 години и &10000000000000286000000286 дена 31 август 1880(1880-08-31) 28 ноември 1962(1962-11-28) (возр. 82)
  Јулијана 4 септември 1948 30 април 1980 &1000000000000003100000031 години и &10000000000000239000000239 дена 30 април 1909(1909-04-30) 20 март 2004(2004-03-20) (возр. 94)
  Беатриса 30 април 1980 30 април 2013 &1000000000000003300000033 години и &100000000000000000000000 дена 31 јануари 1938 (1938-01-31) (85 г.)
  Вилем-Александар 30 април 2013
досега: &1000000000000001000000010 години и &10000000000000145000000145 дена 27 април 1967 (1967-04-27) (56 г.)

Поврзано Уреди