Отвори го главното мени
Котангенс
Cot.svg
y(x)=ctg(x)
Основни особини
Домен (kπ,(k+1)π)
Кодомен (-∞,∞)
Паритет непарен
Периода π
Одредени вредности
Асимптота
Други особини
Извод
Превојна точка (k+1/2)π


Котангенстригонометриска функција што значи однос меѓу налегнатата и спротивната катета во правоаголен триаголник; реципрочна вредност од тангенс[1]. Изразена преку синус и косинус:

НаводиУреди

  1. „котангенс“ — Дигитален речник на македонскиот јазик

Надворешни врскиУреди