Отвори го главното мени

Хиперболичен синус

Хиперболичен синус
Sinh.png
y(x)=sinh(x)
Основни особини
Вид функција Тригонометриски
Домен (−∞,∞)
Кодомен (−∞,∞)
Паритет непарен
Одредени вредности
Пресек со y-оската x=0
Корен (нула) 0
Асимптота нема
Други особини
Извод cosh(x)


Хиперболичен синуснепарна, монотоно растечка функција, чиј домен и кодомен се движат во границите (-∞,∞). Дефиницијата на оваа функција е:

Во својот единствен превој влегува во нула, под агол π/4. Нема асмиптоти.

Надворешни врскиУреди