Отвори го главното мени
Аркус косеканс
Arccsc.svg
y(x)=arccsc(x)
Основни особини
Домен (-∞,-1] и [1,∞)
Кодомен [-π/2,0) и (0,π/2]
Паритет непарна
Одредени вредности
Асимптота y = 0
Вредност х=+∞ 0
Вредност х=-∞ 0
Други особини
Извод  :


Аркус косеканс – функција инверзна на функцијата косеканс.

ФормулиУреди

Формули кои се поврзани со аркус косеканс:

 
 

ИзводУреди

Изводот на аркус косеканс е:

 

Претставување во форма на интегралУреди

Претставена во форма на интеграл аркус косеканс е:

 

Претставување во форма на бесконечна сумаУреди

Претставена во форма на бесконечна сума аркус косеканс е:

 

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди