Отвори го главното мени
Аркус секанс
Arcsec.svg
y(x)=arcsec(x)
Основни особини
Домен (-∞,-1] и [1,∞)
Кодомен [0,π/2) и (π/2,π]
Паритет непарна
Одредени вредности
Асимптота y = π/2
Вредност х=+∞ π/2
Вредност х=-∞ π/2
Други особини
Извод  :


Аркус секанс – функција инверзна на функцијата секанс.

ФормулиУреди

Формули кои се поврзани со аркус секанс:

 
 

ИзводУреди

Изводот на аркус секанс е:

 

Претставување во форма на интегралУреди

Претставена во форма на интеграл аркус секанс е:

 

Претставување во форма на бесконечна сумаУреди

Претставена во форма на бесконечна сума аркус секанс е:

 

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди