Отвори го главното мени
Аркус синус
Arcsin.svg
y(x)=arcsin(x)
Основни особини
Домен [-1, 1]
Кодомен [-π/2, π/2]
Паритет непарен
Периода π
Одредени вредности
Други особини
Извод
Превојна точка (0,0)


Аркус синус – функција инверзна на синусната функција во ограничениот интервал [-π/2,π/2]. Се користи за одредување на големина на агол во овој опсег, када е позната вредноста на неговиот синус.

ФормулиУреди

Формули кои се поврзани со аркус синус:

  (правило на комплементарни агли)
  (непарност на функцијата)
 

Преку формулата за половина агол се добива и:

 

ИзводУреди

Изводот на аркус синус е:

 

Претставување во форма на интегралУреди

Претставена во форма на интеграл аркус синус е:

 

Претставување во форма на бесконечна сумаУреди

Претставена во форма на бесконечна сума аркус синус е:

 

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди