Кеплер-89 — ѕвезда со четири познати планети. Кеплер-89 е можна далечна двојна ѕвезда.[4]

Кеплер-89
Податоци од набљудување
Епоха J2000      Рамноденица J2000
Соѕвездие Лебед
Ректасцензија 19ч 49м &1000000000019934500000019,9345с[1]
Деклинација +41° 53′ &1000000000028005900000028,0059″[1]
Прив. величина (V) 12,4[2]
Особености
Спектрален тип F8 V
Астрометрија
Сопствено движење (μ) Рект: 1,966 ± 0,038 млс/г
Дек.: 1,365 ± 0,044 млс/г
Паралакса (π)2.0676 ± 0.0216[1] млс
Оддалеченост1.580 ± 20 сг
(484 ± 5 пс)
Податоци [3]
Маса1,25+0,03
−0,04
M
Полупречник1,61+0,11
−0,12
R
Површ. грав. (log g)4,123 ± 0,055
Температура6.116 K
Вртежна брзина (v sin i)7,33 ± 0,32 км/с
Старост3,9+0,3
−0,2
Гг.
Други ознаки
KOI-94, KIC 6462863, 2MASS J19491993+4153280
Наводи во бази
SIMBAD— податоци
KIC— податоци

Планетарен систем уреди

откривањето на четирите планети во орбита околу ѕвездата било објавено во октомври 2012 година преку анализа на податоците собрани од вселенското летало Кеплер.[5] Подоцнежните дополнителни мерења на радијалната брзина го потврдиле постоењето на Кеплер-89d, што укажува дека Кеплер-89d е малку поголема и помасивна од Сатурн.[6] Во октомври 2013 година, потврдени се и три други планети Кеплер-89c и Кеплер-89e. Со методот на временски премин на најоддалечените планети се утврдила можност за постоење на дополнителни тела во системот.[7]

Во 2012 година, е забележан делумен премин на втората најоддалечена покрај најодалечената планета. ова беше првпат да се забележи преми на планета-планета.[5][8] Ово овозможи да се одреди заедничкиот наклон на планетите d и e кој изнесува 1,15°.[7]

Планетарен систем Кеплер-89
Придружници Маса Голема полуоска
(ае)
Орбитален период
(денови)
Занесеност Наклон Полупречник
b <10,5 M 0,05 3,7 89,.3° 0,13 RJ
c 7,3-11,8 M 0,099 10,4 <0,1 88,36° 0,31 RJ
d 0,33±0,034 MJ 0,165 22,3 <0,1 89,871° 0,83 RJ
e 11,9-15,5 M 0,298 54,3 <0,1 89,76° 0,49 RJ

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Brown, A. G. A.; и др. (Gaia collaboration) (август 2018). „Gaia Data Release 2: Summary of the contents and survey properties“. Astronomy & Astrophysics. 616. A1. arXiv:1804.09365. Bibcode:2018A&A...616A...1G. doi:10.1051/0004-6361/201833051. Запис на DR2 од „Гаја“ за овој извор на VizieR.
  2. „Planet Kepler-89 b“. Extrasolar Planets Encyclopaedia. Посетено на 26 April 2018.
  3. Hirano, Teruyuki; Narita, Norio; Sato, Bun'ei; Takahashi, Yasuhiro H; Masuda, Kento; Takeda, Yoichi; Aoki, Wako; Tamura, Motohide; Suto, Yasushi (2012). „Planet-Planet Eclipse and the Rossiter-McLaughlin Effect of a Multiple Transiting System: Joint Analysis of the Subaru Spectroscopy and the Kepler Photometry“. The Astrophysical Journal. 759 (2): L36. arXiv:1209.4362. Bibcode:2012ApJ...759L..36H. doi:10.1088/2041-8205/759/2/L36.
  4. Takahashi, Yasuhiro H.; Norio Narita; Teruyuki Hirano; Masayuki Kuzuhara; Motohide Tamura; Tomoyuki Kudo; Nobuhiko Kusakabe; Jun Hashimoto et al. (2013). "A Discovery of a Candidate Companion to a Transiting System KOI-94: A Direct Imaging Study for a Possibility of a False Positive". arXiv:1309.2559. 
  5. 5,0 5,1 Teruyuki Hirano; Norio Narita; Bun'ei Sato; Takahashi, Yasuhiro H.; и др. (2012). „Planet-Planet Eclipse and the Rossiter-McLaughlin Effect of a Multiple Transiting System: Joint Analysis of the Subaru Spectroscopy and the Kepler Photometry“. The Astrophysical Journal. 759 (2): L36. arXiv:1209.4362. Bibcode:2012ApJ...759L..36H. doi:10.1088/2041-8205/759/2/L36.
  6. Weiss, Lauren M.; Marcy, Geoffrey W.; Rowe, Jason F.; Howard, Andrew W.; Isaacson, Howard; Fortney, Jonathan J.; Miller, Neil; Demory, Brice-Olivier; Fischer, Debra A.; Adams, Elisabeth R.; Dupree, Andrea K.; Howell, Steve B.; Kolbl, Rea; Johnson, John Asher; Horch, Elliott P.; Everett, Mark E.; Fabrycky, Daniel C.; Seager, Sara (2013). „The Mass of KOI-94d and a Relation for Planet Radius, Mass, and Incident Flux“. The Astrophysical Journal. 768 (1): 14. arXiv:1303.2150. Bibcode:2013ApJ...768...14W. doi:10.1088/0004-637X/768/1/14.
  7. 7,0 7,1 Masuda, Kento; Hirano, Teruyuki; Taruya, Atsushi; Nagasawa, Makiko; Suto, Yasushi (2013). „Characterization of the KOI-94 System with Transit Timing Variation Analysis: Implication for the Planet-Planet Eclipse“. The Astrophysical Journal. 778 (2): 185–200. arXiv:1310.5771. Bibcode:2013ApJ...778..185M. doi:10.1088/0004-637X/778/2/185.
  8. „First ever discovery of planet-planet eclipse | UTokyo Research“. u-tokyo.ac.jp. Архивирано од изворникот на 2013-11-04. Посетено на 2014-01-20.