Шеќерната трска (науч. Saccharum) — најзастапена индустриска култура и се користи за производство на шеќер. Таа најдобро успева во тропските предели каде што температурите на воздухот се високи во текот на целата година. Поволни услови за нејзино одгледување има и во суптропските предели, во близина на морињата и океаните.

Надворешни врски уреди