Исмаил Дарлишта (роден на 4 април 1964 година во Скопје) — македонски правник, политичар и уставен судија.

Исмаил Дарлишта
Министер за правда
На должноста
1 ноември 2002 – октомври 2003
Премиер Бранко Црвенковски
Претходник Иџет Мемети
Наследник Иџет Мемети
Лични податоци
Роден(а) 4 април 1964
Скопје
Националност Албанец

Животопис

уреди

Исмаил Дарлишта е роден на 4 април 1964 година во Скопје. Основното и средното образование го завршил во Скопје, а потоа во 1984/85 година се запишал на Правниот факултет на Универзитетот во Приштина. Дипломирал во 1989 година, а правосудниот испит го положил во Скопје во 1991 година. По дипломирањето, во периодот од 1990-1996 година рабоел како советник на Собранието на Град Скопје.

Истовремено, во периодот од 1996-2000 година бил заменик член на Државната изборна комисија и работел како самостоен референт во Општина Центар во Скопје. Потоа се вработил како заменик директор во Агенцијата за Државни службеници во периодот од 2000-2002 година. Во периодот од октомври 2002 до октомври 2003 година бил именуван за Министер за правда на Република Македонија. Од 20 јули 2005 година до 31 декември 2006 година работел како член на Републичкиот судски совет.

На функцијата судија на Уставниот суд на Република Македонија бил избран на 31 јули 2008 година.

Надворешни врски

уреди
Претходник
Иџет Мемети
Министер за правда
1 ноември 2002октомври 2003
Наследник
Иџет Мемети