Министер за правда на Македонија

Министер за правда на Македонија — прва позиција во хиерархијата на Министерството за правда на Македонија, која институција била основана во 1945 година. Прв министер, тошаш во министерството за правосудство бил Павел Шатев, а во независна Македонија бил Ѓорѓи Наумов. Актуелен министер за правда е Рената Дескоска.

Министер за правда на Македонија
Bojan Marichikj official portrait 2020.jpg
Функционер
Бојан Маричиќ

од 31 август 2020 г.
Мандат4
Прв функционерЃорѓи Наумов
Создадена1991

Список на министриУреди

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Ѓорѓи Наумов
(?)
  20 март 1991 4 септември 1992 Експертска влада
2 Туше Гошев
(1951-)
  4 септември 1992 20 декември 1994 СДСМ
3 Владо Поповски
(1941-)
  20 декември 1994 29 мај 1997 независен
4 Ѓорѓи Спасов
(1949-)
  29 мај 1997 30 ноември 1998 СДСМ
5 Владо Камбовски
(1948-)
  30 ноември 1998 28 декември 1999 Демократска алтернатива
6 Џевдет Насуфи
(1948-)
  28 декември 1999 мај 2001 ДПА
7 Иџет Мемети
(1961-)
  мај 2001 1 ноември 2002 независен
8 Исмаил Дарлишта
(1964-)
  1 ноември 2002 октомври 2003 ДУИ
9 Иџет Мемети
(1961-)
  октомври 2003 17 декември 2004 независен
10 Мери Младеновска - Ѓорѓиевска
(1969-)
  17 декември 2004 28 август 2006 СДСМ
11 Михајло Маневски
(1937-)
  28 август 2006 28 јули 2011 ВМРО-ДПМНЕ
12 Блерим Беџети
(1976-)
  28 јули 2011 19 јуни 2014 ДУИ
13 Аднан Јашари
(1965-)
  19 јуни 2014 5 април 2016 ДУИ
14 Валдет Џафери
(1989-)
  5 април 2016 1 јуни 2017 ДУИ
15 Билен Салиу
(1975-)
  1 јуни 2017 1 јуни 2018 ДУИ
16 Рената Дескоска
(1972-)
  1 јуни 2018 31 август 2020 СДСМ
17 Бојан Маричиќ
(1983-)
  31 август 2020 17 јануари 2022 СДСМ