Исламот во Црна Гора

(Пренасочено од Ислам во Црна Гора)

Муслиманите во Црна Гора ја формираат најбројната малцинска религија во земјата. Според пописот од 2011 година, во Црна Гора има 118,477 муслимани и тие претставуваат 20% од вкупното население.[2] Муслиманите во Црна Гора претежно се Сунити.

Ислам во Европа [1]
  20%-30% (Кипар)
  30%-40% (Македонија)
  80%-90% (Албанија)
  90%-95% (Косово)
Џамијата Хусеин-паша во Плевља
Верскa карта на Црна Гора според пописот од 2003 година

Историја уреди

Во 15 век црногорскиот цар Иван (1465-1490 година) беше во војна со инфилтрираат Венецијанци во можност да се одржи војна на двата фронта Отоманското Царство го освоил многу на црна Гора е територија и воведе Исламот. Третиот син на Иван, Станиша Црнојевиќ беше првиот истакнат црногорец со муслиманската вера и од тогаш исламот не беше невообичаена религија на Crnojević Црногорската владејачката династија.

Станиша Црнојевиќ го зема името Скендербег Црнојевиќ и владеел од својот капитал во Цетиње. Тој е добро познат како еден од најистакнатите муслимански администратори во северниот дел на Отоманското Царство од словенско потекло за време на владеењето на Султан Селим I. Станиша Црнојевиќ е командувал со армија од околу 3000 акинџии и исто така одржувал комуникација со соседните современици како што бил Гази Хусрев-бег.

Во дваесет и првиот век уреди

Муслиманите во Црна Гора се претежно Бошњаци и Албанци по етничка припадност, но исто така некои се прогласуваат за муслиманите од националност и Црногорците. Муслиманите може да биде најчесто се наоѓаат во Санџакскиот регион и во Улцињ, Бар и Подгорица. Бошњаците имаат речиси иста етничка позадина со црногорските муслимани, но се разликуваат по идеологијата во однос на прашањето за нивната етничка припадност. Во Црна Гора постојат 13 Совети на исламската заедница и тоа во: Подгорица, Тузи, Диноша, Бар, Улцињ, Плевља, Бијело Поље, Беране, Петњица, Рожае, Плав и Гусиње.

Демографија уреди

Етничкиот состав според пописот од 2011 година, од вкупниот број на муслимани (118,477):

Галерија уреди

Поврзано уреди

  • Исламската Заедница на црна Гора

Наводи уреди

  1. Pew Forum, 2011-01 report
  2. „Census of Population, Households and Dwellings in Montenegro 2011“ (PDF). Monstat. стр. 14, 15. Посетено на October 16, 2016. For the purpose of the chart, the categories 'Islam' and 'Muslims' were merged.

Дополителна литература уреди

Надворешни врски уреди