Исламот во Италија

(Пренасочено од Ислам во Италија)

Исламот во Италија е втората најголема религија по христијанството. Бројот на муслиманите во Италија речиси сите сунитски е независна, но е околу 1.200.000 единици, приближно одговара на 1,9% на италијанската популација, во споредба со 91,6% на христијаните. Бројот често варира според дефиницијата на „муслимани“ односно дали да се вклучат и оние од земјите од муслиманската култура но не се опишуваат себеси како верници или неверници.

Историјата на исламот во Италија Уреди

Историјата на исламот во Италија започнал во IX век. Сицилија останала под муслиманска власт во периодот помеѓу 827 и 1091 п.н.е., копното Италија претрпело бројни рации во истите тие години во споредба со Пиринејскиот Полуостров била привремено и контролата врз Сицилија е стабилно само од 965 год. до 1061 год. Сепак дури по Норманското освојување остана во Сицилија мал број на муслимани до 1239 год, кога како резултат на некои од невните бунтови биле депортирани од страна на Фредерик II во Апулија, каде што останал до 1300 год, годината во која тие биле истребени од Карло II од Анјоу. Во модерните времиња, исламската присустност во Италија е скоро непостоечки до 60-тите години, кога ќе почнат да пристигнуваат во Италија од првите студенти од Сирија. Во деведесеттите години доаѓаале Албанци имиграти и се зголемувала бројката на Мароканците. Почнувајќи од 2000-тите, со растот на емиграција од Источна Европа и Латинска Америка, процентот на муслиманските имигранти паднал додека преостанатите останаа.

Несогласувања Уреди

Во јавниот живот, Исламот има значајно влијание во популарната имагинација, предизвикувајќи дискусија на теми како што се:

  • Носење на исламски вел;
  • Присуство на распетија и други католички симболи во јавните канцеларии и училишта;
  • Право на ислмски менија во училишната менза;
  • Признавањето на полигамни бракови;
  • Изградба на нови џамии во градот.