Бијело Пољеград во североисточниот дел на Црна Гора на бреговите на реката Лим. Урбаното население изнесувало 15.400 (попис 2011). Тој е административен, економски, културен и образовен центар во северниот дел на Црна Гора.

Местоположба во Црна Гора

Биело Поле е центар на Општина Биело Поле (население од 46.051). Тоа е неофицијален центар на североисточниот регион на Црна Гора. Бијело Поље значи "бело поле" на српски, црногорски и сите останати јужнословенски јазици.

Историја

уреди

Бијело Поље било под Отоманско Царство до неговото ослободување со помош на мулти-националната војска во текот на Балканските војни во 1912 година. Додека градот бил под турска окупација, бил познат под името Акова.

Црквата Св. Петар и Павле во Бијело Поле e местото каде што било напишано Евангелието на Мирослав, брат на српскиот владател Стефан Немања.

Население

уреди

Бијело Поле е административен центар на Општина Бијело Поле, која во 2003 имало население од 50.284 жители. Градот, пак, имаше 15.883 жители. Во 2010 година, општината има население од 46.676 жители.

Населени во градот:

 • 1981 - 11,927
 • 1991 - 16,464
 • 2003 - 15,883
 • 2010 - 15,400

Население во општината:

 • 1948 - 36,795
 • 1953 - 41,432
 • 1961 - 46,651
 • 1971 - 52,598
 • 1981 - 55,634
 • 1991 - 55,268
 • 2003 - 50,284
 • 2011 - 46,051

Религија (попис 2011):

Етнички состав во 2003

Националност Број Процент
Срби 20,743 36.31%
Бошњаци 12,409 20.22%
Муслимани 9,896 17.18%
Црногорци 10,214 18.13%
Роми 146 0.26%
Хрвати 49 0.09%
Албанци 35 0.06%
останати 165 0.29%
Вкупно 57,124 100%

Надворешни врски

уреди