Ефтимиос Каудис

(Пренасочено од Евтимиос Каудис)

Ефтимиос Каудис (грчки: Ευθύμιος Καούδης; Ef̱thýmios Kaoúdi̱s) — андартски капетан и учесник во Борбата за Македонија.

Ефтимиос Каудис
Ευθύμιος Καούδης
Eftimius kaudis Greek andart leader 1903-1906.jpg
Роден 1866 или 1872
Каликратис, денес Грција
Починал 1956
Солун, Грција

ЖивотописУреди

Каудис е роден во 1866 или 1872 година во Каликратис на островот Крит.[1]. Во периодот меѓу 1903-1906 година се приклучил на грчката воружена пропаганда и зел учесво во Борбата за Македонија обиколувајќи ги Баба, Корештата и Мариово.

На 13 јуни 1903 година иа минал грчко-турската граница и навлегол во МАкедонија со андартската чета подготвена од Георгиос Цондос, а во неа се нашле и критјаните Георгиос Перос, Ламбринос Вранас, Георгиос Диконимос, Георгиос Сејменис, Георгиос Зуридис, Георгиос Стратинакис, Евстратиос Бонатос, Манусос Катунатос и Николаос Лукакис[2].

Откако Евтимиос Каудис го убил мухтарот од Зелениче, Каудис заедно со Германос Каравангелис влегле во селото и митрополитот извршил богослужба на грчки јазик.

По избувнувањето на Илинденското востание имал борба со чета на Македонската револуционерна организација кај Влахоклисурата, а подоцна учествувал во опожарувањето на селото Косинец. Потоа сите критјани со исклучок на убиениот Георгиос Сејменис ја напуштиле Македонија, но во 1904 година тие се вратиле [3].

На 30 ноември 1904 година четите на Митре Влаот и Геро Ресенски ги нападнале Каудис и капетан Буас (Спирос Спиромилиос) во Желево, но биле одбиени со помош на Власите гркомани од Песодер [4].

Во 1905 година негов четник бил Павле Илиев, поранешен андартски капетан. На 25 март 1905 година четите на Георгиос Цондос, Евтимиос Каудис, Георгиос Макрис, Павлос Гипарис и капетан Болакас, около 300 андарти, го нападнале Загоричани, во нападот загинале около 100 души, а целото село изгорело [5] На 5 април 1906 година во Бесфинја четата на Каудис е разбиена и тој на напуштил Македонија.

Учествувал во Балканските војни. Во 1929 година е основач на асоцијацијата на македономахите (македонски борци) „Павлос Мелас“. По Втората светска војна во Грција ги напишал своите спомени, а во 1956 година починал [6].

ЛитератураУреди

  • Ευθύμιος Καούδης, Απομνημονεύματα (1903 - 1907), επιμέλεια ΄Αγγελος Χοτζίδης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Θεσσαλονίκη 1996

ИзвориУреди

  1. Ευθύμιος Καούδης
  2. Κακουδάκης, Ιωάννης, „Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ“
  3. Трайкова, Весела, „НАЧЕНКИ НА АНДАРСКОТО ДЕЛО В МАКЕДОНИЯ ­ КАРАВАНГЕЛИС, ЙОН ДРАГУМИС И ДЕСЕТИНАТА КРИТЯНИ“, списание "Македонски преглед", Година ХХІV, 2001, кн. 1, 45-60 с
  4. Силянов, Христо. „Освободителните борби на Македония“, том ІI, София, 1943, стр. 193.
  5. „Македонската борба (спомени на Германос Каравангелис)“
  6. Кратка биография на Евтимиос Каудис, взета от сайта http://www.imma.edu.gr на 13.07.10 г.