Европско првенство во кошарка 1947

(Пренасочено од Евробаскет 1947)

Европското првенство во кошарка 1947 година е петтиот Евробаскет организиран од ФИБА Европа. На овој Евробаскет зеле учество 14 репрезентации. Домаќин на првенството била Прага, Чехословачка.

Конечен редоследУреди

 1.   СССР
 2.   Чехословачка
 3.   Египет
 4.   Белгија
 5.   Франција
 6.   Полска
 7.   Унгарија
 8.   Бугарија
 9.   Италија
 10.   Романија
 11.   Холандија
 12.   Австрија
 13.   Југославија
 14.   Албанија

РезултатиУреди

Прва рундаУреди

Група AУреди

Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1   Чехословачка 6 3 0 208 61 +147
2   Полска 5 2 1 108 106 +2
3   Романија 4 1 2 107 157 -50
4   Холандија 3 0 3 84 183 -99
Полска 51 - 32 Романија
Чехословачка 93 - 19 Холандија
Полска 40 - 23 Холандија
Романија 25 - 64 Чехословачка
Холандија 42 - 50 Романија
Чехословачка 51 - 17 Полска

Група BУреди

Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1   СССР 4 2 0 112 44 +68
2   Унгарија 3 1 1 83 89 -6
3   Југославија 2 0 2 38 100 -62
СССР 50 - 11 Југославија
СССР 62 - 33 Унгарија
Југославија 27 - 50 Унгарија

Група CУреди

Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1   Франција 4 2 0 167 38 +129
2   Бугарија 3 1 1 88 80 +8
3   Австрија 2 0 2 19 156 -137
Бугарија 56 - 13 Австрија
Франција 100 - 6 Австрија
Франција 67 - 32 Бугарија

Група DУреди

Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1   Египет 6 3 0 193 92 +101
2   Белгија 5 2 1 183 78 +105
3   Италија 4 1 2 119 92 +27
4   Албанија 3 0 3 45 278 -233
Италија 60 - 15 Албанија
Белгија 35 - 46 Египет
Белгија 114 - 11 Албанија
Египет 43 - 38 Италија
Албанија 19 - 104 Египет
Италија 21 - 34 Белгија

ПолуфиналеУреди

Прв делУреди

Група 4Уреди
Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1   Италија 3 1 1 93 72 +21
2   Холандија 3 1 1 65 66 -1
3   Југославија 3 1 1 65 85 -20
Италија 59 - 33 Југославија
Италија 34 - 39 Холандија
Југославија 32 - 26 Холандија
Група 3Уреди
Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1   Романија 4 2 0 142 42 +100
2   Австрија 3 1 1 67 96 -29
3   Албанија 2 0 2 46 117 -71
Австрија 23 - 69 Романија
Албанија 19 - 73 Романија
Албанија 27 - 44 Австрија

Втор делУреди

Група 2Уреди

Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1   СССР 6 3 0 137 74 +63
2   Египет 5 2 1 135 112 +23
3   Полска 4 1 2 78 115 -37
4   Бугарија 3 0 3 89 138 -49
Полска 28 - 52 Египет
СССР 55 - 24 Бугарија
СССР 46 - 32 Египет
Бугарија 27 - 32 Полска
Египет 51 - 38 Бугарија
Полска 18 - 36 СССР

Група 1Уреди

Ранг Тим Бодови Поб. Пор. ДП ПП Разл.
1   Чехословачка 6 3 0 116 99 +17
2   Белгија 5 2 1 86 85 +1
3   Франција 4 1 2 93 100 -7
4   Унгарија 3 0 3 116 127 -11
Унгарија '48 - 52 Чехословачка
Франција 26 - 27 Белгија
Белгија 30 - 27 Унгарија
Франција 22 - 32 Чехословачка
Унгарија 41 - 45 Франција
Чехословачка 32 - 29 Белгија

Финална рундаУреди

13/14 место:

Југославија 90 - 13 Албанија

11/12 место:

Холандија 54 - 33 Австрија

9/10 место:

Италија 55 - 39 Романија

7/8 место:

Унгарија 59 - 29 Бугарија

5/6 место:

Франција 62 - 29 Полска

3/4 место:

Египет 50 - 48 Белгија

Финале:

СССР 56 - 37 Чехословачка
Европски првак 1947.
 
Советски Сојуз
Прва титула

Надворешни врскиУреди