Отвори го главното мени

Географиja и местоположбаУреди

Дабница се наоѓа на падините на планината Бабуна, северно од градот Прилеп.

ИсторијаУреди

Дабница е старо село. Во 1337 година, половина од Дабница кралот Стефан Душан ја приложил на манастирот Трескавец.[1] За време на турското ропство, селото било раселено, а потоа повторно е обновено. Селото било обновено од Македонци кои се доселиле од други населби кон крајот на XVIII век.[1] За време на турското ропство цела земја на селото припаѓала на манастирот Трескавец (во 1912 година манастирот во ова село имал околу 700 овци и кози).[1]

Селото се споменува во турските пописни дефтери од 1467/68 година, како дел од Прилепскиот Вилает (Vilayet-I Prilepe) под името Д-б-н-ч-а имало 13 семејства, 2 неженети и 3 вдовици, сите христијани.[2]

На 23 октомври 1941 година кај местото Гарван, кај Дабница бил формиран Прилепскиот партизански одред „Гоце Делчев“.

 
Масовно стрелани Македонци од село Дабница, Прилепско. Во масакрот настрадале 18 лица. (19 септември 1942)

ЕкономијаУреди

ДемографијаУреди

Според последниот попис на населението на Македонија од 2002 година, селото има 66 жители. Следува табела на националната структура на населението:[3]

Националност Вкупно
Македонци 9
Албанци 0
Турци 3
Роми 54
Власи 0
Срби 0
Бошњаци 0
други 0

РодовиУреди

Дабница е македонско православно село, иако во него има и Роми, доселени од поново време. Родовите македонски во селото се сите доселенички.

Родови во Дабница се: Анѓеловци (2 куќи) доселени се однекаде; Секуловци (7 куќи) потекнуваат од предокот Секула. Секула се доселил од Крушеани; Коруновци (5 куќи) доселени се кога и Секуловци од дебарско; Бешировци (3 куќи) доселени се однекаде; Наневци (2 куќи) и Кремчевци (2 куќи) и они се доселени однекаде; Трајковци (4 куќи) дошол Трајко од Крушеани; Рапешовци (3 куќи) доселени се од село Рапеш, Мариово.[1]

Општествени институцииУреди

Администрација и политикаУреди

Културни и природни знаменитостиУреди

Редовни настаниУреди

ЛичностиУреди

Култура и спортУреди

ИселеништвоУреди

Се знае за следните постари иселени родови и семејства од ова село.

Од 1912 во Прилеп се имаат иселено околу 40 семејства. Од родовите Секуловци, Коруновци, Бешировци, Наневци, Трајковци и Кремчевци.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Ф. Трифуноски, Јован (1998) (на српски). Битољско-прилепска котлина. Српска академија наука и уметности. 
  2. Турски документи за историјата на македонскиот народ кн.4, Методија Соколоски, д-р Александар Стојановски, Скопје 1971, стр.87
  3. http://www.stat.gov.mk/publikacii/knigaX.pdf Попис во Македонија 2002. - Книга 10.

Надворешни врскиУреди