Втора ресенска парохија

Втора ресенска парохија — македонска православна парохија, дел од Ресенското архијерејско намесништво на Преспанско-пелагониската епархија на МПЦ - ОА. Парохијата опфаќа дел од градот Ресен со градската црква Св. Ѓорѓи како седиште на парохијата и селата Царев Двор, Езерани, Лавци, Перово, Покрвеник, Прељубје, Волкодери, Шурленци, Стење, Коњско, Лескоец и островот Голем Град. Старешина на парохијата е протојереј Сотир Гочевски (сос. 2016).

Цркви

уреди

Ова е список на црквите во парохијата.[1] Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Ѓорѓи“
(парохиска црква)
Ресен  
Црква „Св. Никола Горни“ Царев Двор  
Црква „Св. Никола Долни“ Царев Двор
Црква „Св. Илија“ Езерани  
Црква „Св. Атанасиј“ Перово 1869  
Црква „Св. Никола“ Прељубје
Црква „Св. Илија“ Прељубје  
Црква „Св. Атанасиј“ Покрвеник  
Црква „Св. Никола“ Покрвеник  
Црква „Св. Атанасиј“ Волкодери 1994  
Црква „Св. Никола“ Шурленци  
Црква „Св. Недела“ Шурленци (Сирхан)  
Црква „Св. стар Атанасиј“ Стење 1885  
Црква „Св. Кирил и Методиј“ Стење 11 век  
Црква „Црква „Успение на Пресвета Богородица“ Стење  
Црква „Св. Никола“ Стење 2013  
Црква „Св. нов Атанасиј“ Стење  
Црква „Св. Илија“ Коњско  
Црква „Св. Никола“ Коњско
Црква „Св. Петар и Павле“ Коњско 14 век  
Црква „Св. Никола“ Лескоец 1874  
Црква „Св. Атанасиј“ Лавци  
Црква „Св. Никола“ Лавци 1920
Црква „Св. Петка“ Лавци  
Црква „Св. Петар“ Голем Град 1360  

Наводи

уреди
  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.