Википедија:Уредувачки натпревари

Кратенки:
ВП:УН

Уредувачки натпревари — проект на заедницата на Википедија на македонски јазик, поддржан од здружението на граѓани „Викимедија МКД“ (во периодот 2015 — 2023 на Споделено знаење). Проектот се состои од организирање на тематски натпревар во уредување кој има за цел да помогне во подобрување на постоечките и создавање на нови статии на Википедија на македонски јазик од страна на пријавените учесници.

Проектот започнал да се спроведува во 2015 година, и согласно 2021 година, се организирани 27 уредувачки натпревари.

Список на уредувачки натпревари уреди

2015 уреди

Во текот на 2015 година се одржале уредувачки натпревари на следните теми:

 1. Нобелови награди;
 2. СИЕ Пролет 2015;
 3. Византија; и
 4. Олимписки игри.

2016 уреди

Во текот на 2016 година се одржале уредувачки натпревари на следните теми:

 1. Села во Егејска Македонија;
 2. СИЕ Пролет 2016;
 3. Свето Римско Царство;
 4. Градови во Европа; и
 5. Француска книжевност.

2017 уреди

Во текот на 2017 година се одржале уредувачки натпревари на следните теми:

 1. Населени места во Егејска Македонија;
 2. СИЕ Пролет 2017;
 3. Африка;
 4. Средување; и
 5. Вулкани.

2018 уреди

Во текот на 2018 година се одржале уредувачки натпревари на следните теми:

 1. 1000 статии што секоја Википедија мора да ги има;
 2. СИЕ Пролет 2018;
 3. Временски периоди; и
 4. Острови.

2019 уреди

Во текот на 2019 година се одржале уредувачки натпревари на следните теми:

 1. СИЕ Пролет 2019;
 2. Држави во светот;
 3. Автомобили; и
 4. Ракомет.

2020 уреди

Во текот на 2020 година се одржале уредувачки натпревари на следните теми:

 1. Населени места во Пиринска Македонија;
 2. СИЕ Пролет 2020;
 3. Потребни статии;
 4. Македонска енциклопедија; и
 5. Викимедиин азиски месец.

2021 уреди

Во текот на 2021 година се одржале уредувачки натпревари на следните теми:

 1. Диносауруси;
 2. СИЕ Пролет 2021;
 3. Летни олимписки игри; и
 4. Сончев Систем.

2022 уреди

Во текот на 2022 година се одржале уредувачки натпревари на следните теми:

 1. Океанографија;
 2. СИЕ Пролет 2022;
 3. Антарктик; и
 4. Фудбал.

2023 уреди

Во текот на 2023 година се одржале уредувачки натпревари на следните теми:

 1. Хемиски соединенија;
 2. СИЕ Пролет 2023;
 3. Поранешни држави; и
 4. Светско наследство.

2024 уреди

Во текот на 2024 година се одржал уредувачки натпревар на следната тема:

 1. Генетика.

Поврзано уреди