Валериј Сердјуков

Валериј Павлович Сердјуков (руски: Валерий Павлович Сердюков) (роден 9 ноември 1945 во Хорошевка, Гомељска област, Белорусија) е моменталниот гувернер на Ленинградската област.

Валериј Павлович Сердјуков

Сердјуков дипломирал економика на Ленинградскиот рударски институт.

БИл назначен од обласниот гувернер како вицегувернер одговорен за индутрија, енергија и животна околина во 1996, станал заменик-гувернер во декември 1997, а служел и како Извшител на должноста Гувернер од 18 септември 1998. Бил избран за гувернер во 1999, и повторно во 2003. Во 2007 бил повторно назначен како гувернер од руски претседател.

Лично уреди

Сердјуков е љубител на шахот. Оженет е, со два возрасни сина и три внучиња.

Надворешни врски уреди