Витим (руски: Витим) е река во источен Сибир (Русија) долга 1.978 км[1][2], голема притока на реката Лена.

Витим
Vitim posle Bambuyki.jpg
Местоположба
Физички особености
Должина1.978 км
Особености на сливот
Карта на поречјето на Витим

Географски карактеристикиУреди

Реката извира на источните падини на планината Икатска во близина на населеното место Багдарин во Бурјатската република во источен Сибир, каде се спојуваат два водотеци Витимкан и Чина[2]. Витим има поречје големо околу 227,000 [[км2]], која се протега од Бурјатската република до Иркутската област.

Нивото на водата многу варира, за време на дождовната сезона од мај до октомври просечниот проток може да биде и до 4,900 m³/s на сливот во реката Лена, па нивото на водата во реката расте за 8-10 метри, но во текот на зимата кога нема врнежи од март до април паѓа и до 80 m³/s [2]. Крајот околу Бодајбо е познат како наоѓалиште на злато[1].

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди