Валоа (династија)

(Пренасочено од Династија Валоа)

Валоа (француски: Valois) — француска владејачка династија, која владеела со земјата од 1328 до 1589. Династијата потекнува од споредните линии на Капетинската династија, а името го дбила по својот најзначаен имот, грофовијата Валоа.

Семеен грб

Француски кралеви од семејството Валоа уреди

Надворешни врски уреди