Анастазија Јарославна

Анастасија Јарославна (унгарски: Anasztázia magyar királyné; руски: Анастасия Ярославна; р. 1023 -. † 1074 / 1096), била кралица на Унгарија и жена на Андраш I . Анастасија била најстарата ќерка на големиот кнез на Киев Русија Јарослав Мудри и Ингегерда , ќерка на шведскиот крал Олаф Шеконунг.

Фреска од 11 век, катедралата Света Софија во Киев ги претставува Јарославовите ќерки, најмладата Ана, Анастазија, Елизабета и Агата

Животопис

уреди

Анастасија 1039 се омажила за тогашниот унгарскиот војвода Андраш I , кој по смртта на неговиот татко, принцот Вазул, заедно со братот Левенте, побарал засолниште во Киевска Русија [1] .

Андраш во 1046 на покана на тогашниот епископ на Унгарија, Герард , тој го вратил свештенството во Унгарија и ја презел власта од тогашниот крал Петар I Орсеола. Анастасија го следела нејзиниот сопруг и таа била таа која побарала од нејзиниот сопруг да ја изгради Лавра во Тихањ за пустители кои требало да дојдат кај неа во Унгарија од Киевска Русија.

Кралската двојка немала наследник син сè до 1053 година, кога се родил нивниот син Шоломон. Овој настан подоцна довел до конфликт помеѓу браќата Андраш и Бела I. Андраш сакал неговиот првороден син да биде наследник на круната, а Бела продолжил по непишано правило уште од племенските заедници дека наследникот на престолот требало да биде одлучен од генерацискиот, односно братот на помладиот крал.

Кога во 1060 Бела отворено се побунил против кралот Андраш, Андраш кралицата Анастасија и своите деца ги испратил во дворот на Адалберт, маркгроф на Австрија . Во овој конфликт, Андраш бил поразен и наскоро умрел, а неговиот брат Бела се крунисал за крал на Унгарија на 6 декември 1060.

Кралицата Анастасија побарала помош од германскиот крал Хенри IV , чија сестра Јудита Марија од Германија била верна на Шоломон. До времето кога германските сили влегле во Унгарија за да му помогнат на Шоломон да влезе во власта, кралот Бела на 11 септември 1063 година починал. Синовите на Бела Геза , Ладислав и Ламперт побегнале во Полска .

 
Анастасија го проколнува Соломон, слика од 1855 година.

Шоломон бил крунисан на 27 септември 1063 година. На церемонијата на крунисувањето, кралицата Анастасија го покажала Ото од Норхајма на баварските војводи меч кој наводно, припаѓал на Атила , водачот на хуните. Ото бил воден од страна на германските сили кои дошле да му помогнат на Соломон.

Во следниот период од 1060 до 1073 година Соломон владеел со унгарското кралство во соработка со синовите на Бела Геза , Ладислав и Ламперт, кој ги повикал и кои ја признале неговата власт.

Сепак, таа слога не траела многу долго и во 1074 година браќата се побуниле против кралот Шоломон и на 14 март 1073 година тие го поразиле во Битката кај Моѓород () . Соломон бил потиснат во западниот дел на неговото царство и привремено останал на власт во Мошон (денес во окрузите на Ѓер-Мошон-Шопрон и Пожоњ (денесБратислава ).

Анастасија го следела својот син, меѓутоа, таа наскоро се повлекла од јавниот живот и станала монахиња во опатијата Адмонт, каде што останала до нејзината смрт. Таа била погребана во истата опатија во Адмонт.

Брак и деца

уреди

# р. околу. 1039: Кралот Андраш I, крал на Унгарија (околу 1015 - 6 декември 1060 )

 • Аделаида (околу 1040 - 27 јануари 1062 ), сопруга на Војтислав Втори II од Чешка
 • Цар Шоломон (р. 1053 -. † 1.087 . или подоцна)
 • Давид Унгарски (р. По 1053. - † по 1094 )

Предлошка:Породично стабло

Наводи

уреди
 1. Юрасов М. К. Руско-унгарски односи на втората третина XI век. // Мир истории. 2002. № 3

Литература

уреди
 • Јелачић, Алексеј (1929). Историја Русије. Београд: Српска књижевна задруга. Јелачић, Алексеј (1929). Историја Русије. Београд: Српска књижевна задруга. Јелачић, Алексеј (1929). Историја Русије. Београд: Српска књижевна задруга.
 • Миљуков, Павел (1939). Историја Русије. Београд: Народна култура. Миљуков, Павел (1939). Историја Русије. Београд: Народна култура. Миљуков, Павел (1939). Историја Русије. Београд: Народна култура.
 • 1996)
 • 1994)
 • 1981)
 • 180-184
 • 1999. С. 350-352