Ќопрулу Фазил Мустафа-паша

Ќопрулу Фазил Мустафа-паша (роден во Велес - 19 август 1691 во Сланкамен) — османлиски државник и Голем везир на империјата во периодот од 10 ноември 1689 до 19 август 1691 година во времето на Големата турска војна[1].

Ќопрулу Фазил
Мустафа
паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
10 ноември 1689 – 19 август 1691
Монарх Сулејман II
Ахмед II
Претходник Бекри Мустафа-паша
Наследник Арабачи Али-паша
Лични податоци
Роден(а) 1637
Ќопрулу (Велес), Македонија
Починал(а) 19 август 1691
Сланкамен, Србија
Националност Отоман
Роднини Ќопрулу Мехмед-паша (татко)
Ќопрулу Фазил Ахмед-паша (брат)
Кара Мустафа-паша (полубрат)
Абаза Сијавуш-паша (полубрат)
Вероисповед ислам
Потекло Албанец
Семејство Ќопруловци
Воена служба
Припадност  Османлиско Царство
Траење 1660s–1691
Чин сердар
Битки/војни Голема турска војна

Тој бил син на основачот на династијата Мехмед, и помал брат на Ахмед. Роден во градот Велес, Мустафа поминал низ неколку воени походи со својот брат Фазил Ахмед. Неговиот полубрат Кара го назначил како седми везир, а во 1683 како трет везир. По убивањето на Кара, Мустафа бил испратен далеку од Истанбул.

Во 1687 година бил детониран Мехмед IV, а за нов везир бил избран неговиот брат Абаза, по кое Мустафа станал втор везир.

Во 1689 година станал голем везир прогласувајќи општа мобилизација на муслиманските народи за борба против христијаните. Во Битката кај Сланкамен Мустафа бил убиен[2].

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971
  2. Ágoston, "Ahmed II," p. 24.
Политички функции
Претходник
Бекри Мустафа-паша
Голем везир на Османлиското Царство
10 ноември 1689 – 19 август 1691
Наследник
Арабачи Али-паша