Абаза Сијавуш-паша

Абаза Сијавуш-паша (1687 - 23 февруари 1688 во Цариград) — османлиски државник и Голем везир на империјата во периодот од 18 септември 1687 до 23 февруари 1688 година.

Абаза Сијавуш-паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
18 септември 1687 – 23 февруари 1688
Султан Сулејман II
Претходник Сари Сулејман-паша
Наследник Ајашли Исмаил-паша
Лични податоци
Роден(а) 1687
Абхазија
Починал(а) 23 февруари 1688
Цариград,  Османлиско Царство
Професија државник
Вероисповед ислам
Воена служба
Припадност  Османлиско Царство
Род Јаничар
Битки/војни Голема турска војна

Османлискиот султан Мехмед IV бил доста невнимателен во врска со државните работи, особено со армијата. По поразите во Унгарија тој бил детониран, а за нов везир бил избран Абаза. Тој не бил успешен везир и не успеал да ги контролира војниците кои побарале дополнителни примања (традиционално по поставување на новиот султан на престолот), и бидејќи касата била празна ова предизвикало немири во градот. Јаничарите го убиле во неговата куќа на 23 февруари 1688 година.[1]

Наводи уреди

  1. Prof. Yaşar Yüce-Prof. Ali Sevim: Türkiye tarihi Cilt III, AKDTYKTTK Yayınları, İstanbul, 1991 p 199-201
Политички функции
Претходник
Сари Сулејман-паша
Голем везир на Османлиското Царство
18 септември 1687 – 23 февруари 1688
Наследник
Ајашли Исмаил-паша