Ахмед II ( 1643 во Цариград - 6 февруари 1695 во Одрин) бил 21. султан, син на султан Ибрахим I. Тој го наследил на својот брат Сулејман II на престолот во 1691 година.

   Ахмед II
Отомански султан
Калиф
Владеење22 јуни 1691 – 6 февруари 1695
ПериодЗастој на Отоманското Царство
Полно имеАхмед II
ПретходникСулејман II
НаследникМустафа II
СемејствоОтоманска династија
ДинастијаОтоманска династија

Најголем успех на Ахмед II и Високата порта е населувањето во Анадолија на номадски племиња и модернизирањето на административниот систем. Против Австрија и Венеција претрпува големи и тешки порази, со кое империјата изгубила големи територии. Внатере во империјата избувнале големи нереди во Сирија, Ирак и Хиџас.

Ахмед II починал во Одрин на 6 февруари 1695. Управувањето на Ахмед II било многу кратко, само 4 години, и за тој мал период државата прави голем пад со големи загуби на територии во Далмација, Полска и островот Хиос во корист на Венеција.