Бекри Мустафа-паша

Бекри Мустафа Паша (? - 1690 во Цариград) — османлиски државник и Голем везир на империјата во периодот од 30 мај 1688 до 7 ноември 1689 година.

Бекри Мустафа Паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
30 мај 1688 – 7 ноември 1689
Султан Сулејман II
Претходник Ајашли Исмаил Паша
Наследник Ќопрулу Фазил Мустафа Паша
Лични податоци
Роден(а) 1687
Текирдаг
Починал(а) 1690
Цариград,  Османлиско Царство
Професија државник
Вероисповед ислам
Воена служба
Припадност  Османлиско Царство
Род командант на јаничарскиот корпус
Битки/војни Голема турска војна

Бекри Мустафа Паша по смртта на Ајашли Исмаил Паша бил назначен за нов голем везир (до 1689). Тој претхдно бил командант на јаничарскиот корпус. В негово време Османлиите продолжиле со поразите во Големата турска војна. Тој не бил член на семејството Ќопруловци.

Политички функции
Претходник
Ајашли Исмаил Паша
Голем везир на Османлиското Царство
30 мај 1688 – 7 ноември 1689
Наследник
Ќопрулу Фазил Мустафа Паша