Ќопрулу Фазил Ахмед-паша

Ќопрулу Фазил Ахмед-паша (роден во Велес - 3 ноември 1676 во Цариград) — османлиски државник и Голем везир на империјата во периодот од 31 октомври 1661 до 3 ноември 1676 година.

Ќопрулу Фазил
Ахмед
паша
Голем везир на Османлиското Царство
На должноста
31 октомври 1661 – 3 ноември 1676
Монарх Мурат IV
Претходник Ќопрулу Мехмед-паша
Наследник Кара Мустафа-паша
Лични податоци
Роден(а) 1635
Велес, Отоманска Македонија
Починал(а) 3 ноември 1676
Истанбул
Националност Отоман
Роднини Ќопрулу Мехмед-паша (татко)
Ќопрулу Фазил Мустафа-паша (брат)
Origins Албанец[1]
Семејство Ќопруловци
Воена служба
Припадност  Османлиско Царство
Битки/војни Австриско-турска војна (1663–64)

Критска војна (1645–69)

Тој бил член на познатото албанско семејство Ќопруловци. Во периодот од 1661 до 1676 година бил голем везир наследувајќи го неговиот татко. Тој бил наречен Фазил што во превод значи мудар, главно поради намалување на даноците и промовирање на образованието. Од друга страна бил брутално вовлечен во војна со Австрија (1663-1664). На почетокот на јули 1664 година успеал да го сруши Зринскиот замок во денешна Хрватска по едномесечна опсада. Иако бил поразен во Битката кај Сентготард, сепак ја добил можноста од проширување на териториите според договорот од Вашвар каде Трансилванија била призната од Австрија како османлиска територија и монархијата исто така се задолжила да плати репарација на Османлиите. По потпишувањето на договорот силите биле свртени кон Крит каде била опседната Кандија во 1669 година. Во негово време биле потпишани и договорите од Бучач во 1672 и Зуравно во 1676 година.

Џамија уреди

Везирот е нарачател на единствената џамија во Велес, наречена Фазил Ахмет-пашина џамија. Според преданието, тој наредил џамијата да се изгради од црн камен до гробот на неговата почината ќерка, поради што таа го носи името „Црна џамија“.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Encyclopedia of the Ottoman Empire By Gábor Ágoston, Bruce Alan Masters, [1]
Политички функции
Претходник
Ќопрулу Мехмед-паша
Голем везир на Османлиското Царство
31 октомври 1661 – 3 ноември 1676
Наследник
Кара Мустафа-паша