Born Slippy .NUXX

сингл од Underworld

Born Slippy .NUXX“ е сингл од групата Underworld од 1996 година.

„Born Slippy .NUXX“
Сингл од Underworld
Издаден 1996
1999 (повторно)
Формат Грамофонска плоча (12"), ЦД
Издавачка куќа Junior Boy's Own
Wax Trax! Records
Композитор Рик Смит
Карл Хајд
Дарен Емерсон
Продуцент Рик Смит
Карл Хајд
Дарен Емерсон
Хронологија на синглови на Underworld
Pearl's Girl
(1996)
Born Slippy .NUXX
(1996)
Juanita
(1997)

На Born Slippy .NUXX му претходи синглот од јануари 1995, Born Slippy, којшто на Б страната содржеше микс „.NUXX“. Групата изјавила дека силниот ритам и текстот со викање прво биле „шега“[1], и синглот добил мало внимание. Миксот „.NUXX“ бил издаден како самостоен сингл заедно со филмот на Дени Бојл од 1996, Trainspotting, каде што може да се слушне песната во завршната сцена. Филмот навлекол огромен јавен интерес за претходно непознатата песна, што му помогнало на синглот да се искачи на Број 2 на британската список на синглови во јули 1996.

Оттогаш песната се има појавено на многу компилации, миксови и ремикси. Заради нејзината огромната популарност, Underworld ја пуштаат на речиси секоја изведба во живо.

Синглот бил реиздаден во 1999, во Франција и Германија, за од тоа да придобие нивниот нов албум, Beaucoup Fish.

Песната била повторно ремиксувана во 2003 и издадена како сингл за да се поклопи со нивната антологиска компилација, 1992-2002.

Песни

уреди

CD: Junior Boy's Own / JBO 44 CDS1 (Британија)

уреди
 1. „Born Slippy .NUXX (Extended)“ – 11:35
 2. „Born Slippy .NUXX (Deep Pan)“ – 9:58
 3. „Born Slippy .NUXX (Darren Price Mix)“ – 6:28
 4. „Born Slippy .NUXX (Darren Price Remix)“ – 8:09

CD: Junior Boy's Own / JBO 44 CDS2 (Британија)

уреди
 1. „Born Slippy .NUXX (short)“ – 4:24
 2. „Dark & Long (Dark Train)“ – 10:23
 3. „Banstyle (Alex Reece Mix)“ – 5:39

12": Junior Boy's Own / JBO 44 (Британија)

уреди
 1. „Born Slippy .NUXX (Extended)“ – 11:35
 2. „Born Slippy .NUXX (Darren Price Remix)“ – 8:09
 3. „Banstyle (Alex Reece Mix)“ – 5:39

3x12": Junior Boy's Own / Logic / BMG Ariola / 74321-39599-1 (Германија)

уреди
 1. „Born Slippy .NUXX (Extended)“ – 11:35
 2. „Born Slippy .NUXX (Darren Price Mix) [... remix]“ – 6:28
 1. „Born Slippy .NUXX (Deep Pan)“ – 9:58
 2. „Banstyle (Alex Reece Mix)“ – 5:39
 1. „Born Slippy .NUXX (short ii) [... short]“ – 3:45
 2. „Born Slippy .NUXX (Darren Price Remix) [... remix 2]“ – 8:09

2xCD: Junior Boy's Own / Logic / BMG Ariola / 74321-39599-2 (Германија)

уреди

This refers to the cardboard double-pack

 1. „Born Slippy .NUXX (short ii) [... short]“ – 3:45
 2. „Born Slippy .NUXX (Extended)“ – 11:35
 3. „Born Slippy .NUXX (Darren Price Mix) [... remix]“ – 6:28
 4. „Born Slippy .NUXX (Darren Price Remix) [... remix 2]“ – 8:09
 5. „Born Slippy .NUXX (Deep Pan)“ – 9:58
 6. „Banstyle (Alex Reece Mix)“ – 5:39

CD: Junior Boy's Own / Logic / Dance Pool / 663629-2 (Австралија)

уреди
 1. „Born Slippy .NUXX (short ii)“ – 3:45
 2. „Born Slippy .NUXX (Darren Price Mix)“ – 6:28
 3. „Born Slippy .NUXX (Darren Price Remix)“ – 8:09
 4. „Born Slippy .NUXX (Deep Pan)“ – 9:58
 5. „Banstyle (Alex Reece Mix)“ – 5:39

3x12": WaxTrax! TVT / 8731-0 (САД)

уреди
 1. „Born Slippy .NUXX (Extended)“ – 11:35
 2. „Born Slippy .NUXX (Deep Pan)“ – 9:58
 1. „Born Slippy .NUXX (Darren Price Mix)“ – 6:28
 2. „Born Slippy .NUXX (Darren Price Remix)“ – 8:11
 1. „Dark & Long (Dark Train)“ – 10:23
 2. „Banstyle (Alex Reece Mix)“ – 5:39

CD: WaxTrax! TVT / 8745-2 (САД)

уреди
 1. „Born Slippy .NUXX (Extended)“ – 11:35
 2. „Born Slippy .NUXX (Deep Pan)“ – 9:58
 3. „Born Slippy .NUXX (Darren Price Mix)“ – 6:28
 4. „Born Slippy .NUXX (Darren Price Remix)“ – 8:11
 5. „Born Slippy .NUXX (short)“ – 4:23
 6. „Dark & Long (Dark Train)“ – 10:23
 7. „Banstyle (Alex Reece Mix)“ – 5:39

Track listings (реиздание)

уреди

2xCD : Junior Boy's Own / V2; ? (Германија)

уреди
 1. „born slippy.NUXX (short)“-
 2. „born slippy.NUXX (NUXX mix)
 3. „born slippy.NUXX (darren price remix)
 1. „born slippy.NUXX (darren price remix 2)
 2. „born slippy.NUXX (deep pan)
 3. „banstyle (alex reece mix)
 4. „dark + long (dark train)

12" : Junior Boy's Own / V2; ? (Германија)

уреди
 1. „ “

2xCD : Junior Boy's Own / V2; JBO5005603 (Франција) Part 1/2

уреди
 1. „born slippy.NUXX (short)“
 2. „born slippy.NUXX (NUXX mix)“
 3. „born slippy.NUXX (darren price remix)“

2xCD : Junior Boy's Own / V2; JBO5005613 (Франција) Part 2/2

уреди
 1. „born slippy.NUXX (darren price remix 2)“
 2. „born slippy.NUXX (deep pan)“
 3. „banstyle (alex reece mix)“
 4. „dark + long (dark train)“

12" : Junior Boy's Own / V2; JBO5005626 (Франција)

уреди
 1. „ “

Насловни слики

уреди

Born Slippy .NUXX 2003

уреди
„Born Slippy .NUXX 2003“
 
Сингл од Underworld
Издаден 16 октомври 2003 (Јапонија)
25 ноември 2003 (Британија)
Формат Грамофонска плоча (12"), ЦД
Издавачка куќа Junior Boy's Own
Композитор Рик Смит
Карл Хајд
Продуцент Рик Смит
Карл Хајд
Хронологија на синглови на Underworld
Dinosaur Adventure 3D
(2003)
Born Slippy .NUXX 2003
(2003)
JAL to Tokyo
(2005)

Born Slippy .NUXX 2003“ е верзија на „Born Slippy .NUXX“ реиздадена од Underworld за да го промовираат албумот 1992-2002, издадена во 2003. Првичната верзија од 1996 година била огромен хит и биле планирани нови ремикси за ова издание, заедно со нов видео-спот.

Песни

уреди

CD: Junior Boy's Own, JBO5024703 (Британија)

уреди
 1. „Born Slippy Nuxx (2003 Edit)“ - 3:58
 2. „Born Slippy Nuxx (Atomic Hooligan Mix)“ - 7:19
 3. „Born Slippy Nuxx (Paul Oakenfold Mix)“ - 8:11

CD: V2, V2CP166 (JP)

уреди
 1. „Born Slippy Nuxx (2003 Edit)“ - 4:00
 2. „Born Slippy Nuxx (2003 12" Edit)“ - 7:01
 3. „Born Slippy Nuxx (Down Version)“ - 4:53
 4. „Born Slippy Nuxx (London Elektricity Mix)“ - 8:17
 5. „Born Slippy Nuxx (Paul Oakenfold Mix)“ - 8:12

CD: Junior Boy's Own, (Британија) promo

уреди
 1. „Born Slippy Nuxx (2003 Edit)“ - 4:00
 2. „Born Slippy Nuxx (London Elektricity Mix)“ - 8:17
 3. „Born Slippy Nuxx (Atomic Hooligan Mix)“ - 7:19
 4. „Born Slippy Nuxx (Down Version)“ - 4:53
 5. „Born Slippy Nuxx (Paul Oakenfold Mix)“ - 8:12
 6. „Born Slippy Nuxx (2003 12" Edit)“ - 7:01

12": Junior Boy's Own, JBO5024706 (Британија) Part 1/2; V2, 63881-27802-1 (САД)

уреди
 1. „Born Slippy Nuxx (2003 12" Edit)“ - 7:01
 2. „Born Slippy Nuxx (Paul Oakenfold Mix)“ - 8:12

12": Junior Boy's Own, JBO5024700 (Британија) Part 2/2

уреди
 1. „Born Slippy Nuxx (Atomic Hooligan Mix)“ - 7:19
 2. „Born Slippy Nuxx (London Elektricity Mix)“ - 8:17

12": Junior Boy's Own, JBO5024706P (Британија) promo 1/2

уреди
 1. „Born Slippy Nuxx (2003 12" Edit)“ - 7:01
 2. „Born Slippy Nuxx (London Elektricity Mix)“ - 8:17

12": Junior Boy's Own, JBO5024700P (Британија) promo 2/2

уреди
 1. „Born Slippy Nuxx (Paul Oakenfold Mix)“ - 8:12
 2. „Born Slippy Nuxx (Atomic Hooligan Mix)“ - 7:19

DVD: Junior Boy's Own / JBO8024709 (Британија)

уреди
 1. „Born Slippy Nuxx (Danny Boyle Video)“ - 3:55
 2. „Born Slippy Nuxx (2003 Down Version)“ - 4:55
 3. „Born Slippy Nuxx (Original Version)“ - 7:34

Белешки

уреди
 1. „Underworld“. Архивирано од изворникот на 2 август 2008. Посетено на 2008-04-06.
 • Два дигитални сингла биле исто така издадени онлајн

Разно

уреди
 • Born Slippy .NUXX е свирен на речиси секој концерт на групата од 1996 наваму.
 • Името Born Slippy е земено од името на едно куче што се тркало на Romford Dog Racing Track.
 • Песната била ремиксувана десетици пати, со преку 40 нелегални изданија.
 • Underworld изјавиле дека името „.NUXX“ било инспирирано од компјутерска грешка што ја додавала таа наставка на имињата на нивните податотеки.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди