Музички продуцент

Музички продуцент е личност која работи во музичката индустрија и чија работа е да ги надгледува и меnaџира снимките на музиката на некој артист. Негова работа е исто така да ги надгледува артистите додека снимаат музика, да прикажува и собира идеи за проектот, да избира музичари и ритми како и да ги надгледува работите преку миксинг и мастеринг. Продуцентите исто така, често имаат поширока претприемачка улога, со одговорност за буџетот, графиците, и преговорите. Денеска, во музичката индустрија има два вида на производители: извршен продуцент и музички продуцент, кои имаат различни улоги. Додека извршниот продуцент надгледува финансии на проектот, музичкиот продуцент го надгледува создавањето на музиката.

Дополнителна литература уреди

  • Gibson, David and Maestro Curtis. "The Art of Producing". 1st. Ed. USA. ArtistPro Publishing, 2004. ISBN 1931140448
  • Burgess, Richard James. The Art of Music Production. 3rd Ed. UK. Music Sales, 2005. ISBN 1-84449-432-4
  • Hewitt, Michael. Music Theory for Computer Musicians. 1st Ed. USA. Cengage Learning, 2008. ISBN 13-978-1-59863-503-4
  • Gronow, Pekka and Ilpo Saunio (1998). An International History of the Recording Industry. ISBN X. Cited in Moorefield (2005).
  • Moorefield, Virgil (2005). The Producer as Composer: Shaping the Sounds of Popular Music. ISBN. 123
  • Olsen, Eric et al. (1999). The Encyclopedia of Record Producers. ISBN 0823076075 9780823076079
  • Zak, Albin. The Poetics of Rock: Cutting Tracks, Making Records. Berkeley: University of California Press, 2001.
  • List of the Producers of the Current Top 100 Songs, Top 100 – Album Credits Архивирано на 9 јули 2013 г.

Надворешни врски уреди