Издавачка куќа е повеќе функционален поим. Може да се однесува на некоја фирма која издава музички албуми (иако за ова постои попрецизен поим „дискографска куќа“), потоа онаа која печати книги, списанија, слики, прави компјутерски програми и друго. Секоја музичка издавачка куќа има свои клиенти, за кои издава албуми, а секоја печатарска издавачка куќа по неколку списанија кои ги издава. Така, на пример, издавачката куќа "Color Press Group" од Србија ги издава магазините како што се „Браво“, „Свет“, „Хелоу“ и многу други. Познати музички издавачки куќи во светот се "EMI Entertainment", "BMG", "Warner Bros.", " Virgin Records" и многу други.

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди