4 јуни (починале)

список на статии на Викимедија
1530  Максимилијан Сфорца — милански војвода.
1876  Абдул Азисотомански султан.
1917  Јордан Николов — македонски револуционер.
1934  Васил Апостолов Икономов — учител, фолклорист, етнограф, печатар, преведувач и калиграф. (р. 1848.).
1971  Ѓерѓ Лукач — унгарски марксистички филозоф.
2001  Борислав Џинлески — македонски ветеринар.
2004  Стив Лејси — американски џез-музичар.
2019  Ленарт Јохансон — шведски фудбалски администратор, поранешен претседател на УЕФА.
2022  Алекс Џон Сач — американски рок-музичар, член на групата Бон Џови.