Максимилијан Сфорца

Максимилијан Сфорца (роден на 25 јануари 1493 - починал на 4 јуни 1530) бил војвода од Милано како член на династија Сфорца. Тој бил син на Лудовико Сфорца. Максимилијан владеел во периодот од 1513 до 1515 година.

Максимилијан Сфорца
Војвода на Милано
Владеење1513– 1515
Роден(а)25 јануари 1493
Милано
Починал(а)4 јуни 1530
Париз
ТаткоЛудовико Сфорца
МајкаБеатриса Есте

Кога имал три години неговиот татко се обидел да уреди брак меѓу него и Марија Тјудор, ќерка англискиот крал Хенри VII. Сепак Хенри ја отфрлил понудата.

Владејачки титули
Претходник
Луј XII
војвода на Милано
1513–1515
Наследник
Франсоа I